{ MIJN EIGEN LAPPENDEKEN (deel 2) }


Gather pieces, watch it grow
Piece together, in long rows
Make it useful, make it bright
Start it now, start tonight

Lapjestijd!!  ;o)

Zoals je door de laatste berichten heen hebt kunnen lezen, zit ik inmiddels op de nodige 98 geknipte vierkantjes voor mijn eigen lappendeken; hoog tijd dus voor stap twee!

Volgens mijn eerdere berekening zou ik voor mijn lappendeken van ongeveer 90 x 200 (met vierkantjes van 15 centimeter) in de breedte 7 vierkantjes naast elkaar nodig hebben en in de lengte 14. De volgende stap die we met onze deken in spé gaan maken is het aan elkaar zetten van de vierkantjes. Dat doen we eigenlijk heel simpel door eerst de vierkantjes per reep aan elkaar te zetten. Ik kan er in mijn geval voor kiezen om 14 repen van 7 vakjes te maken, of 7 repen van 14 vakjes. Kun je dat volgen? Ik kies er voor om 14 repen van 7 vierkantjes te gaan maken.

Allereerst ga ik mijn deken helemaal in blokjes 'uit' leggen, waarna ik per regel een stapeltje maak en deze markeer. De onderste regel krijgt nummer 1, de tweede nummer 2, enz.. Je kunt bij het aan elkaar naaien ook de vierkantjes lukraak van een stapel pakken, ze aan elkaar zetten en zien wat voor machtige deken je daaruit krijgt, maar daar ben ik persoonlijk niet zo'n held in  ;o)


Als de vierkantjes in een voor jou passend motief of bevredigende volgorde liggen en je hebt ze gemarkeerd en/of gebundeld, dan kunnen ze (per regel) één voor één aan elkaar gezet worden. Leg daarvoor twee lapjes met de goede kant op elkaar en * naai aan de rechterzijde de lapjes aan elkaar. Doe dit 'voetjebreed', wat wil zeggen: zet de rechterkant van het voetje van je naaimachine tegen de kniprand van de stof. Begin met naaien helemaal bovenaan en eindig helemaal onderin. Vouw de lapjes daarna open, leg het volgende vierkantje weer met de goede kant op het rechtse vierkantje dat je juist vast hebt gezet en herhaal vanaf *. Zo ga je door tot je de juiste hoeveelheid blokjes voor je eerste regel aan elkaar hebt zitten. Herhaal dit proces tot je alle blokjes in regels aan elkaar hebt gezet en strijk uiteindelijk alle naden nog even glad. Wacht daarna rustig tot ik aan stap 3 toe ben  ;o)

Ook dit punt van voortgang hoop ik de komende tijd weer met een kleine notitie boven mijn bericht aan jullie door te geven. Zijn jullie al klaar voor stap 2?

P.S. Dit is voor mij een eerste keer dat ik probeer uit te leggen hoe ik iets maak. Als je mijn uitleg niet begrijpt, er iets niet klopt of als je iets mist, wil je het me dan melden? Thanks!

8 opmerkingen:

 1. Heb al best wat quilts gemaakt, maar ik naai ze juist wel helemaal tot boven- en onderin. Dat kan gewoon met een recht-toe-recht-aan lappendeken. Met allerlei verschillende motieven en quiltblokken meestal niet.

  Groetjes, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prima uitleg en zo doe ik het ook, werk het beste! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je de lapjes uitgelegd hebt, is het handig om er een foto van te maken. Je ziet het patroon dan beter en ziet ook snel waar een lapje fout ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Monique,
  Deze gaat vast en zeker heeeeel erg mooi worden.
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je moet als je met de naaimachine werkt juist wél van begin tot einde van het lapje naaien! Dan zit het begin en het eind straks in de naadtoeslag. ook is het handig als je je steeklengte een beetje kleiner maakt.
  Wat een schitterende kleuren. Waar komt je maat 90 bij 200 vandaan? Dat klinkt namelijk lang en smal, maar misschien is dat juist de bedoeling, tafelloper oid?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik naai ook helemaal door van boven tot onder! De naden druk ik daarna open met een oud pasje en daarna gaat de volgende rij eraan. Werkt goed, moet ik zeggen!

  Tnx voor je berichtje trouwens!

  Mssn nog een tip voor iedereen die heel georganiseerd is (= ik dus niet, maar werkte voor mij wel). Ik fotografeerde alle lapjes apart (dus elk motiefje apart op de foto). Legde de lapjes zoals ik wilde neer en maakte in excel nu een elektronische versie van m'n deken. Gewoon de foto in het juiste hokje doen (en wat verkleinen ;))... Nu kan het zeker niet meer misgaan (wat het anders bij mij wel doet ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Had je bij het knippen (meten) rekening gehouden met de naadtoeslag ??
  Ik ben het wel eens vergeten en toen was de deken VEEL kleiner dan gepland.....
  groetjes, Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen