{ MIJN EIGEN LAPPENDEKEN (deel 4) }

Is het je gelukt alle eerder gemaakte stroken aan elkaar te naaien? Klopt het dat je nu al een aardig beeld hebt van hoe je deken zal gaan worden? En belangrijker nog.. ben je er al trots op?!  ;o)


Na het maken van de voorkant van je deken, is het nu zaak de achterkant en een eventuele vulling te gaan gebruiken. De keuze die ik zelf voor de achterkant heb gemaakt, is uiterst simpel: ik haalde op de markt twee meter stof met een doorsnee breedte. Niet te duur en zeker groot genoeg voor mijn deken.

Voor de vulling kun je verschillende materialen gebruiken. Bij de quiltwinkel of een stoffenzaak kun je speciale dekenvulling halen, maar voor mijn allereerste deken gebruikte ik bijvoorbeeld een oude, bewaarde 'voor-je-weet-maar-nooit' molton als binnenvulling. Wil je een lekkere deken om om je heen te kunnen slaan, gebruik de molton dan enkellaags. Ik was zo happig op een dikke vulling dat ik de molton dubbel gebruikte, waardoor het nu meer een vloerkleed, dan een omslagdeken is geworden.


Voor de deken die ik nu aan het maken ben heb ik weer een heel andere vulling gekozen. En eerlijk? Het bevalt me prima! Nu ik jullie (uiteraard) al een stapje voor ben, kan ik je zeggen dat ik het een héérlijke deken vind worden. Te heerlijk eigenlijk, want ik zou er zo zelf onder willen kruipen..  ;o)
Maar ik dwaal af.. Voor deze deken kocht ik een dekbed bij mijn favoriete zweedse woongigant. Ja, echt waar.. een dekbed. De dunste variant, met het leuke prijsje van slechts € 3,99! En ja.. ik nam er gelijk twee mee ;o) Welke vulling je ook gebruikt (misschien wel geen?), de volgende stap is de grote lappen aan elkaar te zetten.


* Leg de vulling van de deken op de grond of ander vlak oppervlak. Zorg dat je genoeg ruimte hebt om de lagen mooi glad neer te kunnen leggen.

* Op de vulling leg je de stof voor de achterkant, met de goede kant naar boven.

* Op de stof voor de achterkant leg je je zelf gemaakte toplaag, met de goede kant juist naar beneden.

Zet de lagen door middel van spelden rondom en eventueel in het midden vast en naai de deken aan vier zijden aan elkaar vast (weer 'voetjebreed'). Laat wel aan één zijde een stuk open, zodat je straks je deken nog kunt keren.


Na het aan elkaar naaien van de twee of drie lagen, knippen we de resterende stof weg en proberen we (op het gemak en met beleid) de deken binnenstebuiten te keren. Het 'draaigat' kun je gewoon open laten, dit werk je straks met het aanzetten van de band wel netjes weg.


Ook met deze stap wens ik jullie weer heel veel succes!

14 opmerkingen:

 1. Oei, voel me hier een tikkeltje jaloers worden... Wat een prachtdeken!
  En dat dekbed... dat klinkt bekend als vulling: 3 jaar geleden gebruikte ik het als vulling voor een zelf gemaakt boxkleed, paar keer dubbel: lekker zacht en warm :-)
  Ben nu eerst een bijpassende speelgoedtas voor aan de box aan het maken, maar misschien dat als die af is dat ik me dan toch aan zo'n deken ga wagen! (Lekker voor in het tuinhuis, in de schommelstoel onder de deken bij de kachel, mmmm!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ziet er super uit!! dat zal heerlijk warm zijn, leuk hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gorgeous quilt and lovely fabrics, well done! Ann (new blog)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een idee! Budgetvriendelijk en ook heerlijk zacht, dat gaat een zalige onderduikquilt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een gaaf idee die Ikea vulling, maar denk eraan dat je stofjes van de markt beter eerst kunt wassen, die krimpen namelijk vaak meer dan quiltstoffen!
  Fijne dag
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi. Misschien ooit een projekt voor mij. Mijn nichtje is een herinneringsdeken aan het maken, waarbij ze foto's op stof heeft laten drukken. Die heeft ze verwerkt in de deken. Supermooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel, heel mooi! Ik verbaas me elke keer weer over je productiviteit (ondanks alle vervelende gezondheidsperikelen ...) en soms ben ik een beetje jaloers. Ik kom er gewoonweg niet aan toe, hoe graag ik het ook zou willen.
  Geniet er van! Groetjes, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel mooi geworden... wat een slim idee van de vulling!
  Echt iets voor Monique...
  Daaag en hartelijke groet Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Handmade dingen zijn zo mooie en speciaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat handig om de deken te keren. Werkt veel sneller en gemakkelijker dan alles te moeten rijgen voor het door stikken. Stuk je je deken nog door, eigenlijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik had enkele maanden geleden al de voorkant van een lappendekentje afgemaakt. Ik kwam er tot nu toe maar niet uit hoe ik de achterkant zou aanpakken. Tot ik dit zag.. zo simpel, handig en netjes. Bedankt! In plaats van dekenvulling heb ik voor de achterkant gewoon fleece stof gebruikt: is ook wat dikker, en lekker zacht.

  Jouw kleurtjes van de lappendeken passen wel wat beter samen als die van mij.. Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen