{ WIE HELPT MIJ? }

Op deze mooie herfstige en natte zondag hebben we hier alle vier een thuis-dag gehouden. Nu er meer gezinsleden in de lappenmand zitten, leek ons dat maar het beste om eens te doen. Niet om stil te zitten, maar om eens lekker een dag zonder klok en geren door te kunnen brengen. Tijd voor.. onszelf.

Voor mij was het een ideaal moment om weer eens achter de naaimachine te kruipen en toch maar eens door te gaan met mijn lappendeken. Jullie zitten tenslotte allemaal op stap 4 te wachten. Niet?  ;o)

Dus ging ik aan de slag. Papa met de kinders, mama zwalkend over de vloer met haar grote lappen stof en vulling. Achter het machine.. weer op de vloer.. achter het machine.. op de bank.. tot slot nog weer achter het machine en AARRGGHH!! Nog een kleine veertig centimeter te gaan voordat ik aan mijn laatste stap kan gaan beginnen en mijn werk loopt vast! En met vast bedoel ik ook echt.. VAST! De naald niet heen en weer te krijgen en gewoon scheef (tot bijna brekens toe) in mijn werk. Help! Dit is wat ik (ook na nog een keer of drie peuteren en herproberen) te zien kreeg als de naald naar boven kwam:


Wie weet wat het euvel is en hoe ik het kan verhelpen? Ik kreeg al de tip over het plaatsen van een andere naald. Is dat ook jullie idee? Wie weet het en wil het alstublieft met mij (en mogelijk anderen) delen?

Vertel ik jullie morgen weer een verhaaltje uit de jaren '40  ;o)

16 opmerkingen:

 1. Inderdaad misschien je naald vernieuwen, maar kijk ook eens in je spoelhuisje....misschien zit daar stof en oude draadjes. Even de stofzuigermond erbij houden???
  Heerlijk trouwens zo'n "lazy sunday" zo'n eentje had ik ook vandaag ;-)

  Succes
  Groetjes
  Tertia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb geen idee.....heb alleen maar verstand van bloemen enzo....sjuchttt...knuffel van mij......liefs Ria...xxx...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou ook eens even in het spoelhuisje kijken. Of dat de draad niet goed op de spoel zit. Ook wil het nog wel eens helpen om de draad helemaal opnieuw in te rijgen spoel eruit en opnieuw omhoog halen. En dan voorzichtig nog eens proberen? Ik hoop dat het je lukt. Veel succes.
  Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben het met bovenstaande dames eens, spoelhuisje controleren en schoonmaken. Een nieuwe naald erin en dan weer testen. En goed controleren of de naald en draad die je gebruikt geschikt is voor de stof die je wilt naaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk niet dat het aan de naald ligt, maar inderdaad wel je spoelhuisje. Even de machine laten lopen zonder garen en kijken of alles in het spoelhuisje nog lekker soepel loopt. Goed kijken en luisteren of je machine geen rare geluiden maakt en speuren waar het dan vandaan zou kunnen komen.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou het niet weten, alleen dat onderin het bakje waar het andere draadje zit heel veel stof gaat zitten. Dit ondekte ik met mijn moeder bij haar naaimachine toen die vastliep.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Scheve naald altijd vervangen en spoeltje eruit halen, kijken of de draad er wel goed om zit, strak gespannen en niet rommelig en dan iderdaad alles weer opnieuw inrijgen. Helpt ws. hoop ik ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. het lijkt er inderdaad op dat de onderdraad te los zit, er kan ook stof tussen het klemmetje zitten wat de onderdraad op spanning houd, dan moet je er voorzichtig een spelt tussen steken en et propje eruit wippen. en als dat niet helpt? even naar de vakman, komt alleen nooit gelegen hè?
  groet, Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heb ik dar nu nog aan toe te voegen? Schoonmaken, spoeltje met de goede draadrichting er in (kijk in je handleiding) en nieuwe naald, nu hij krom is zeker... Maar dat had je al een paar keer gehoord, toch? Verder is het op afstand altijd moeilijk te bekijken. Soms gebeurt het gewoon... (Ja, ook bij mij! LOL)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is hierboven al gezegd maar mijn eigen ervaring is dat het inderdaad het spoeltje aan de onderkant is. Een dubbele draad of een stukje draad van eerder wat er is ingegaan en zorgt dat het vastloopt.Dus loshalen alles nalopen en kijken of er dubbele draadjes en stofjes zitten en dan opnieuw proberen.
  ps ik volg je cursus met veel genoegen. Ik heb altijd al eens een quilt willen maken maar nooit aangedurfd. Maar nu ik stapje voor stapje uitgelegd krijg hoe het moet gaat het toch kriebelen. Dus ga vooral door met de cursus, dan ga ik er straks misschien echt aan beginnen.

  groetjes Thara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik noem het geen quilt hoor, gewoon een lappendeken ;o) Ik hoop dat je er de moed voor kunt vinden, want als je er eenmaal aan begonnen bent... Succes!

   Verwijderen
 11. Als je door dikke lagen materiaal heen stikt, kan je naald makkelijk verbuigen. Je hebt dan een iets dikkere naald nodig. Ook kan het zijn dat de onderspanning niet goed is. Dan kun je het schroefje van het spoeltje iets losser of strakker draaien (heb je wel zo'n ienie mienie schroevedraaiertje voor nodig)

  ben benieuwd naar het vervolg. Bij mij gaat het met lappenspreien e.d. altijd fout als ik door de hele serie heen moet stikken, dan gaat het bobbelen... Ben benieuwd naar jou ervaringen... want ik doe vast iets niet goed!

  groetjes van Clarien

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik denk ook dat het aan de spoel ligt. Eruit halen, schoonmaken, alles opnieuw opspannen, en eventueel nog naald vervangen. Je naald moet minimaal 80 zijn voor zo'n dikke laag (ziet er dik uit, of komt dat door het vergroten?), als je er per ongeluk nog 70 of een stretchnaald in hebt kan 'ie verbuigen.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hopelijk is het euvel ondertussen helemaal verholpen, maar net wat een paar dames al schreven: ook een dikkere naald werkt prettig als je dikke lagen moet naaien, zelf gebruik ik dan nogal eens een jeansnaald, zit zo'n blauw stukje aan de bovenkant ter herkenning! (Kan je gewoon op de markt kopen)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Alles eruit, schoonmaken, nieuwe naald erin en maar weer opnieuw beginnen. Werkt vaak het beste:-)

  BeantwoordenVerwijderen