{ ZAKGELD }

Net als vele andere kinderen krijgt oudste zakgeld. Nog niet veel (€ 0,70 per week), maar voor een bijna zesjarige vind ik het meer dan genoeg voor het leren omgaan met geld. Een deel van zijn zakgeld (€ 0,40) gaat in 'de grote spaarpot' (de pot van verjaardags-, rapport- en bijvoorbeeld diplomageld) en het kleinere gedeelte (€ 0,30) gaat in zijn eigen spaarpot (met daarbij eventuele tussendoortjes (het bekende heitje voor een karweitje) of tandengeld). Van de laatste pot mag hij eens een kleinigheidje of wat snoep gaan halen, de 'grote pot' is voor een duurder en meer verantwoorde aankoop; bijvoorbeeld zijn favoriete bouwsteenjes.

Maar niet alleen oudste. Ook wij - volwassenen - 'krijgen' per maand een bedrag aan zakgeld. Niet veel, maar het werkt wel.

Naarmate je je geld meer en meer aan het budgetteren bent, kan het voorkomen dat er verschillend over het uitgavenpatroon gedacht gaat worden. Vind ik het fijn om zo nu en dan een lekkernij voor mezelf te halen, manlief koopt liever een tijdschrift op zijn tijd. Voorheen hadden we een motor, ook daar ging het nodige aan geld naar toe. Maar aangezien het niet echt míjn hobby was.. En dat geld nu natuurlijk voor mijn lapjes, draadjes of bolletjes wol.

Misschien klinkt het je wat raar in de oren (dat deed het mij in eerste instantie namelijk wel), het werkt wel degelijk als je wilt werken met een budget, maar ook ruimte over wilt laten voor elkaars liefhebberijtjes.

Delen jullie een bedrag aan zakgeld uit? En zo ja, zou je willen delen welk bedrag?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten