{ ALS HET VUURTJE IS GEDOOFD }

Warmte en gezelligheid, het heeft zich in deze donkere dagen in menig huis binnen weten te dringen. 's Avonds in het voorbijgaan van de huizen zie je bij velen kaarsen in het raam, waxine-schijnsels op tafel, zachte tinten verlichting kleuren de kamers sfeervol in.

Ook ik kan het niet laten de warmte van dit mooie en nog komende seizoen in huis te halen; er staan twee flinke kaarsen in het kozijn en hier en daar in de kamer staat ook een ouderwetse kaars zijn licht en warmte af te geven.


Dankzij (letterlijk en figuurlijk) hartverwarmende cadeautjes in deze lastige tijd, heb ik ook een paar van die heerlijk geurende kaarsjes in glas op tafel staan. Je ziet ze steeds vaker: soms zijn de glaasjes nog mooier dan de geurkaars waar het eigenlijk om draait. Wat zonde om dergelijke sierglaasjes samen met het laatste lontje en restje vet de vuilbak in te gooien. Er kan nog zo veel mee gedaan! Al moet er natuurlijk wel eerst dat nare vet er uit verdwijnen..


Wacht volgende keer een moment voordat je het glaasje uit automatisme de vuilbak in wilt gooien en laat er een restje gekookt (thee)water in vallen. Zie hoe luchtbellen zich onderin het glas vormen om daarna vliegensvlug naar boven toe te ontsnappen. Wacht tot het water wat is afgekoeld en haal er het laatste beetje losgeweekte kaarsvet in een handomdraai uit. Of in mijn geval: met het dichtstbijzijnde stuk bestek  ;o)


Tot slot neem je het glaasje een ronde mee in de vaat en voilà! Een drinkglaasje voor je (klein)kind, een sierglaasje voor wat schelpjes of ietwat gekleurd zand. Wat dacht je er van om er heel simpel een waxinelichtje in te branden?


Ook al is het vuurtje langzaamaan gedoofd, het betekend nog zeker niet het eind van het verhaal.

12 opmerkingen:

 1. Is ook een mooi lied...als het vuur gedoofd is...komen de tranen.....van wie ook al weer....Acda en munnik geloof ik...liefs van mij...x !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe het net zo. Zet er van die heerlijke waxine lichtjes met geur in. Vind het ook altijd zonde om ze weg te gooien. Soms haak ik er ook een mooi jasje omheen met een restje katoen.
  Groetjes Saskia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Monique,
  De glaasjes zijn echt veel te mooi om weg te gooien, die kunnen nog voor van alles gebruikt worden. Zeker zulke mooie als deze...
  Ik wens je alvast een fijn en warm weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Herkenbaar, mijn moeder had bepaalde kaarsen en al was deze kaars op werd het glazen voor de limonade.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe het precies zo. Ook leuk voor de kinderen om met (vinger)verf de glaasjes te schilderen en er dan een kaarsje in te zetten. Of met crèpepapier beplakken. En:

  Je verliest niks, als je met jouw kaars een kaars van iemand anders aanssteekt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik doe het ook soms met glazen potjes van yoghurt. Leuk om mee te knutselen. Heb dit jaar zo een potje versierd met messenschelpen, gedroogde blaadjes, ...... Soms heb je in België ook mosterd in glazen..
  En als ze dan breken, was het tenslotte toch "afval" de je recycleerde ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook leuk om een potje van de appelmoes of groente te beplakken met muziekpapier en een kantje om het 'schroefdeksel' gedeelte aan de bovenkant. Zo gezellig! én simpel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als het vlammetje dooft en lijkt voorgoed uit gegaan te zijn...
  wordt er iets moois, iets nieuws geboren!
  Een nieuw lontje vat vlam en doet haar licht en warmte hoopvol schijnen...
  Mijn bede voor jullie nieuwe plekje en voor jou en de kleintjes is...
  dat jullie vlammetje weer warm en hoopvol mag schijnen de toekomst in.

  Wat heb je dit mooi beschreven hierboven...
  wat dit kaarsje verteld veel meer dan alleen een opgebrand lontje.
  Houdt moed!
  Onze Hemelse Vader is met jullie al de dagen van jullie leven,
  tot in de eeuwigheid aan toe!

  Lieve groeten, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat doe ik ook altijd. Zo heb ik al aardig wat licht glaasjes gespaard ; )

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat doe ik ook altijd. Zo heb ik al aardig wat licht glaasjes gespaard ; )

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een handige tips! Simpele glaasjes gooi ik eigenlijk altijd weg maar laatst had ik een heel mooi glaasje in azuur blauw. Deze heb ik ook even goed schoongemaakt en het staat nog steeds mooi te pronken op onze woonkamer tafel..

  BeantwoordenVerwijderen