{ BACK TO SQUARE ONE }

Ooohh.. héérlijk! Bijna weer terug bij af. En dan niet in negatieve zin, maar in de positieve! In mijn agenda heb ik weer ruimte gemaakt voor handwerkprojecten, in de keuken wordt  geprobeerd en geëxperimenteerd en ook op groen gebied proberen we de draad weer flink op te pakken. Recyclen en afval scheiden is inmiddels een tweede natuur geworden (en hebben we de afgelopen anderhalf jaar vast weten te houden), maar weer goed op de afkomst van onze groenten letten bijvoorbeeld..  :o(

Zoals velen van jullie weten had ik in de tijd van mijn huwelijk de beschikking over een flink aantal vierkante meters moestuin. Met een klein balkonnetje van pak hem beet euhh.. drie vierkante meter denk ik.. is het even wat passen en meten, maar ook hier is het me weer aardig gelukt. Bloed kruipt waar het niet gaan kan! Als ik denk aan mijn ouders, voorouders, familie.. allemaal kan ik ze plaatsen in of op de moestuin. Met de vingers in de aarde, tussen het eten wat zorgvuldig werd of wordt geteeld. Dus grote tuin of niet; ik zou wat eetbaars tevoorschijn toveren!  ;o)


Tegen een zijwandje zette ik wat snij- en sperzieboontjes. Gewoon in zo'n plastic (sorry!!) plantenbak. Daarnaast nog wat droogbonen en munt en in losse terracotta potten zette ik rozemarijn, tijm, salie, basilicum, bieslook, rucola en wederom wat munt (versie 2). Een aardappel, cherrytomaten, mini komkommer, gele tomaatjes, rode pepers, aardbeien en druif; ze waren allemaal te vinden op die kleine vierkante meters. Zelf een 'gewone' hortensia kreeg een plekje..

Inmiddels staat er niet zo heel veel meer. In de (rieten) balkonbakjes hangen nog aardbeien, op de grond staat nog de rode peper (tergend langzaam van groen naar het gewenste rood te kleuren) en aan de tomatenplant hangen nog de laatste geelwordertjes. Ik heb niet te klagen!
Toch is het groot brengen van eetbare planten op een cementen plateau een stúk moeilijker dan hetzelfde werk in een moestuin. Door de zon en kleine grondoppervlakken droogt de aarde snel uit en is het noodzaak om minimaal twee keer per dag te bewateren. Maar het kàn!Dit jaar heb ik nog niet alles aan kunnen pakken zoals ik het graag gezien had, maar met de lessen van dit jaar zal de oogst komende zomer vast weer een stukje hoger komen te liggen. Maar wat ik me hier dan toch een beetje af vraag hé? Heb jij al ergens een (klein) hoekje vrij gemaakt voor een eetbaar plantje? Staan er bij jou ook her en der verspreid al wat kruidenplantjes in je tuin, keuken of balkon? Het is écht leuk hoor! En het geeft je zo'n voldoening.. snoepen van eigen oogst..  ;o)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten