{ BLIK VOOR BLIK }

Naar aanleiding van mijn vorige bericht kwam meermalen de vraag naar voren hoe het dan zit met het 'opeten' van de voorraad. Die moet immers ook weer aangevuld worden. Dan schiet je er toch geen cent mee op? Klopt. En klopt ook weer niet. Kijk maar:

Ten eerste is er de vraag waarom we überhaupt een voorraad aan zouden moeten leggen. Uit ervaring is gebleken dat het wel degelijk handig kan zijn zo af en toe een (snelle) greep uit de kast te kunnen doen. Een voorbeeld hiervan is onverwacht bezoek, een spontane mee-eter, een staking, het wegvallen van één of alle inkomsten.. Of jij of één van je gezinsleden wordt ziek, komt te overlijden.. je hoofd staat dan wel ergens anders naar. Ook al eens gedacht aan simpel flink bar weer (waardoor je gasten een paar uur of zelfs een dag en nacht langer zullen blijven) of een gesprongen waterleiding? Het zijn zo maar een paar voorbeelden, maar ik denk dat we inmiddels allemaal zelf of wel iemand in de kennissenkring hebben die ergens één van deze momenten heeft meegemaakt. En wat doe je dan?


Het is daarom fijn ergens in huis een plank vrij te maken voor de eerste basisbehoeften. De simpel weg te zetten etenswaar in blik, glas of plas... aarrgghh! Ja ik weet het.. sommige etenswaar zitten nu eenmaal het best verpakt in...  :o(

Begrijp me heel goed: die plank hoeft niet in één keer vol! Het kàn wel.. maar dan betaal je een flink bedrag ineens en sla je jezelf een enorm gat in je vastgestelde boodschappenbudget. Wat dacht je van een extra pak rijst of pasta mee naar huis? Of één of twee blikjes vis? Groenten, koffie, suiker, bloem? Een pak water misschien?


Het klopt, ik héb deze week een paar artikelen uit de voorraad op het menu staan, maar als ik volgende week weer een slimme inkoop kan doen en een euro of twee, drie over weet te houden...

Denk er eens aan. Start vandaag met het uitzoeken van een mooi hoekje in een kast, kelder of schuur. Neem bij de volgende (week)boodschappen een blik bonen en vlees (bijvoorbeeld ingeblikte of gedroogde worst) mee en in nood heb je in combinatie met de standaard in huis zijnde rijst (zeg me dat je dat inderdaad altijd wel in huis hebt staan!) heb je je eerste maaltijd al in huis. De week erna neem je nog een blik wortelen, blik tonijn.. Langzaam aan, steeds een blikje meer, met over een aantal weken je echte eigen indoor-supermarkt. Weet je wel hoe heerlijk rijk dat voelt?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten