{ TEGENVALLER }


In mijn manier van leven, probeer ik zo milieuvriendelijk als mogelijk aankopen te doen en niet te veel afval te produceren. Hoe mijn online-voorbeelden het steeds weer voor elkaar krijgen weet ik niet, maar ik faal hier tot mijn verdriet nog steeds verschrikkelijk flink in. Neem bijvoorbeeld mijn goede bedoeling van gisteren.

Maandag haalde ik met de supermarkt-boodschappen ook wat groenten en fruit. De bananen hadden als verpakking gelukkig alleen hun eigen jasje, maar de wortelen kwamen met plastic en de uien en citroenen zaten in een netje verpakt. Bij thuiskomst gaat de verpakking er direct af en verdwijnt onder opkomende frustratie mijn afvalsorteerzone in. Dit moet toch zeker wel anders kunnen?

Gister mijn boodschappentas mee en vol goede moed naar de plaatselijke groenteboer. Bananen gelukkig weer in hun eigen jasje, net als de mandarijntjes trouwens, dat scheelt. Bij de kassa krijg ik van de cassière een verbaasde blik als ik haar zeg geen (papieren) zak om mijn druiven te willen hebben. Ze kunnen immers zo mijn (stevige zelf-opstaande) boodschappentas in?
Nu ik toch in de verser-dan-vers winkelzone ben, piep ik ook maar even bij de slager aan.

Eenmaal thuis heb ik 'mixed emotions' wat dit milieuvriendelijke avontuur betreft. Wilde ik proberen met minder afval thuis te komen, lijkt alleen mijn portemonnee een stuk minder gevuld.. Dat kippetje was me niet goedkoop! (of in ieder geval.. in de supermarkt zou ik maar de helft van dit bedrag hebben uitgegeven.. ik kijk er volgende keer de kilo-prijs eens op na..). Daarnaast had ik bij het vlees zowel een papieren als plastic verpakking gekregen en zaten (bemerkte ik nu pas) ook de druiven in een zwarte plastic schaal. Wat heb ik nu eigenlijk gewonnen?

Vrijdag misschien een poging op de markt. Daar lukt het me zeker om zonder verpakking thuis te komen, maar de groenten die ik daar haal zijn soms lastig een week te bewaren.. Een en/en situatie dan maar? Fruit en een aantal groenten één keer per week op de markt, eind-van-de-week-maaltijden tussendoor bij de groenteboer?

Oh wacht! Ik bedenk me net dat we sinds kort een Turkse (groente)winkel in het dorp hebben... Wordt vervolgd!  ;o)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten