{ WAAR IK HET VAN DOE }

Vaak wordt er de vraag gesteld (of ongevraagd met ogen wel duidelijk gemaakt) hoe het toch kan dat ik 'steeds' weer een nieuw breiproject op de pennen zet. Bolletjes wol liggen niet in de goot voor het grijpen en bij de gratis voedselafhaal zitten ze ook niet standaard in het pakket. Wat is mijn trick?


Mijn gezin leeft op een strak financieel schema. Met maandelijks een gedwongen aflossing aan schulden blijft er niet veel ruimte over eens lekker uit de band te springen. Maaltijden zijn 'plain en simple', uitjes worden geminimaliseerd en gekke uitspattingen qua toetjes, snoepjes of anders lekkers blijft achterwege. Waarom? Omdat het budget het niet toelaat. Simpel.

Maandelijks komt er een vast bedrag binnen. Dit bedrag wordt netjes verdeeld in wekelijks boodschappengeld, geld voor kleding, verjaardagscadeaus, wat benzine, de kapper én... zakgeld! En vooral dit laatste doet het hem. Zakgeld. Och je moest eens weten hoe vaak er hier woorden over gewisseld werden ten tijden van mijn huwelijk. Dat was ongekend. Zákgeld. Als volwassene?! Ja, ook gewoon als volwassene. Want weet je? Het wérkt!

Elke maand geef ik mijzelf een bedrag van 'slechts' € 10,= cadeau. Dat is omgerekend nog geen € 2,50 in de week. Kan ik daar écht wat mee? Mijn antwoord daarop is een volmondig 'ja'. Door dit kleine bedrag per maand op te sparen, lukt het me mijzelf of de kinderen af en toe extra te verwennen. Dat kan een setje bollen zijn om een breiproject op te zetten, maar het kan ook het zomerse ijsje of een winters patatje zijn. Een tochtje met de boot of bezoek aan een museum, een af te bakken weekendbroodje, Paasontbijt.. Allemaal van dat tientje per maand?! Allemaal van dat ene tientje per maand..

Ga maar na. Zou je vanaf vandaag elke 19e van de maand € 10,= opzij leggen, heb je midden in de zomervakantie toch een leuke € 50,= buiten je vaste budget om te besteden. Ik zeg maar, dat heerlijk verkoelende ijsje, een bezoek aan het zwembad of (bus)rit naar het strand.

Mijn gedachten gaan er sterk naar uit jullie meer tips en tricks te showen van hoe om te gaan met een minimaal budget, maar ik weet ook hoe vol het wereldwijde web hier al mee staat. Toch merk ik dat dergelijke berichten meer gelezen worden dan de handwerkberichten. Graag hoor ik van jullie waar behoefte aan is. Zitten er nog mensen te wachten op bezuinigingstips? Meer openheid? Achtergrondpraatjes? Ik schrijf en vertel graag, maar vind het dan ook fijn als ik er mensen mee op weg kan helpen. Geven jullie een seintje?

Wens ik jullie graag een heel fijn weekend en gezellige vakantie toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten