{ STAMPPOT ZUURKOOL }

1 kilo zuurkool
2 kilo aardappelen
4 gram zout
500 gram vers, doorregen spek
1 lepel boter of vet


Zuurkool behoort niet te worden gewassen, omdat de eigenaardige geur en smaak daardoor verloren gaan; is zij echter te zuur, dan het vocht stevig eruit drukken; is dit niet voldoende, dan de kool met koud water afspoelen. Blijkt de kool na de bereiding nog te zuur dan kan men wat melk er door stoven. Is ze daarentegen niet zuur genoeg, dan kan men wat karnemelk er door doen.

De aardappelen onder in de pan leggen, het zout toevoegen, en zoveel water, dat ze half onderstaan; vervolgens de zuurkool met een vork losmaken en luchtig op de aardappelen leggen; de kleur blijft dan onder het koken mooi. Het spek, in lauw water gewassen, tussen de zuurkool leggen en alles met elkaar zachtjes laten gaar koken (½ à ¾ uur). Vervolgens het spek op een verwarmde schotel leggen, kool en aardappelen goed dooreenstampen en enige ogenblikken laten stoven met boter of vet. Het spek in dunne plakken snijden en afzonderlijk er bij geven.

Men kan de stamppot ook met rauwe zuurkool bereiden. Hiervoor van de aardappelen puree koken en de rauwe zuurkool (de helft van de hierboven aangegeven hoeveelheid) er door mengen en samen nog even verwarmen. Hierbij gebakken spek geven en desverkiezend het spekvet door de stamppot roeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten