{ OP BETON }

Het lukte me vorig jaar maar niet de moed bij elkaar te zamelen geregeld het balkon op te gaan. Een enkel welbekend moestuintje wat binnenshuis het koppie boven de grond had weten te krijgen, liet daardoor buiten al vrij snel datzelfde koppie weer hangen; het miste de zorg en aandacht die het zo hard nodig had.


Nadat er drie jaar terug na vier jaar moestuinieren geen gebruik meer van de moestuin kon worden gemaakt, begon mijn experiment met tuinieren op beton. In eerste instantie niet zo lastig zou je zeggen, maar er is zeker een verschil. Zo droogt de grond in kleine potten of bakken veel sneller uit en krijgt een bol of knol niet altijd de ruimte die het nodig heeft. Om dit jaar alle gezaaide groenten succesvol te laten groeien hou ik me - als vanouds - weer aan de volgende regels:

  • Bedenk hoe de groente groeit. Wortelen of bijvoorbeeld bieten groeien onder de grond en hebben dus een diepe pot of bak nodig. Tuinkers en kruiden doen het ook prima in een wat kleinere pot. Bonen en erwten hebben een niet al te grote pot of bak nodig, maar weer wel een muur of houten raamwerk om tegenaan te groeien.
  • Gebruik goede potgrond. Gewone tuinaarde laat niet altijd goed water door en zal de wortels doen verstikken. Gebruik speciale zaai- en stekgrond of potgrond vermengt met zand. 
  • Geef consequent water. Planten in de volle grond gaan uit zichzelf op zoek naar (grond)water, in een pot kunnen ze dit niet doen. De planten zijn dus volledig afhankelijk van hoe vaak en hoe veel jij het geeft.
  • Zorg voor goede afwatering. Elke pot (of het nu om een vaste- of eetbare plant gaat) heeft aan de onderkant één of meerdere gaten nodig om overtollig vocht weg te laten lopen.
  • Denk aan de zon. Hoewel de meeste moestuinen 's zomers de hele dag in de volle zon liggen, is het voor de grond in een pot niet uit te houden; het droogt heel snel uit. Zorg dus voor een goede afwisseling tussen zon en schaduw en hou altijd de vochtigheid van de grond in de gaten. Geef eventueel overdag wat extra water, maar nooit op de plant zelf.
  • Zorg voor de kleintjes. Als de jonge planten wat gegroeid zijn, voeg dan wat mulch (bodembedekking) toe. Dit regelt de bodemtemperatuur, vertraagd de verdamping van vocht, weerkaatst de warmte van de zon naar het plantje en verdrijft insecten. 
  • Zaai niet te veel. Ook al zit er voor zowat een voetbalveld aan zaad in een zakje, kijk goed naar de ruimte die je hebt. Zonde om eerst met zorg de zaden te hebben doen groeien en ze dan niet kwijt te kunnen. Heb je toch een overdaad aan jonge plantjes? Zet ze in (bewaarde) potjes en deel ze uit  ;o)


Op de foto's zie je nu alleen maar de gekregen tuintjes van appie, maar verder op de vensterbank en in de keuken zijn ook 'gewone' zaden de grond ingegaan. Of we straks nog op ons balkonnetje kunnen zitten is de vraag, maar dat we er dit jaar weer volledig gaan is een vaststaand feit. Lukt het namelijk op 3 m² beton, dan over een paar jaar ook vast in de volle grond. Want dromen, weet je.. dromen doe ik nog steeds..  ;o)

שלום

Geen opmerkingen:

Een reactie posten