{ BUDGETTIP : DE VOORRAAD }

Jak, wat een rare week. Met die lange vakantie en ook de maandag nog vrij, zijn mijn schema's een wirwar, loopt de opstart stroef en doe ik pas vandaag mijn wekelijks boodschappen. Ook omdat het kon hoor; ik had voor ons allemaal nog voldoende voedingsmiddelen in huis. En nee.. niet omdat ik vorige week als een gek aan het bunkeren ben geslagen (enórm volle boodschappenkarren zag ik staan), maar meer omdat mijn voorraadkast rijkelijk gevuld is. Vrienden denken dat ik gek ben, mijn opa kan het wel begrijpen en hier in huis vinden ze het prima (jongste gaat graag 'even naar de winkel'). Het is één van mijn troeven als het gaat om budgetteren.


Toen ik dit huis betrok heb ik in de gangkast een paar planken leeg gehouden en plaats gemaakt voor mijn voorraad. Nu had ik altijd al wel een voorraad in een keukenkastje staan (gewoon om niet mis te grijpen), maar tegenwoordig hou ik er toch wel een flinke voorraad op na. En vanaf het moment dat ik dit op ben gaan bouwen voel ik me een stuk rustiger.

In mijn voorraadkast vind je vooral makkelijk te bewaren basic voedingsmiddelen als bruine, witte en kidneybonen, wortelen en sperziebonen, maar ook tomatenpuree en vis. Alles in blik, dat stapelt makkelijk weg en kan niet snel kapot vallen. In een andere kast heb ik inmiddels ook een flinke voorraad beauty- en schoonmaakartikelen verzameld. Had ik eerst overal één extra van op voorraad, nu staan er soms wel drie of vier flessen shampoo of doucheschuim in de kast. Just in case! Maar ook omdat er soms van die heerlijke aanbiedingen zijn. Drie voor € 5,00 bijvoorbeeld, of de 1+1 gratis..

Ik moet wel zeggen: ik ben geen Doomsday Prepper. Hoewel ik het heel fijn vind te weten dat ik mij en mijn gezin een dag of wat van voedsel kan voorzien, mijn voorraad is meer opgebouwd voor de financieel krappere tijd. Tot vorige maand kon ik me steeds veroorloven met elke boodschap een blik of iets extra mee naar huis te nemen. Zo bouwde ik ongemerkt mijn voorraad op. Maar nu... 'in-between-payments'...


Mijn voorraad is - net als ook nu - in het verleden al meerdere keren als zeer prettig ervaren. Het is zeker één van mijn grootste troeven als het gaat om rondkomen met een minimaal budget. Want pasta (voorraad) gecombineerd met een blik tomatenblokjes (voorraad) zorgen samen met vis (voorraad) en gedroogde kruiden (voorraad) al snel voor een prima maaltijd..  ;o)

Zie jij ook het nut van een goed opgebouwde voorraad en werk jij ook met een soortgelijk systeem? Er zijn vast lezers op zoek naar ervaringen. Wil jij die van jou delen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten