{ BUDGETTIP : DE VOORRAAD, HOE DIE VAN MIJ WERKT }

Fijn dat jullie je zo vrij voelen mij vragen te stellen! Net als deze bijvoorbeeld, van Marleen (neem zeker even een kijkje op haar blog; ik vind haar een Kanjer!):

"Weet je waar ik nu ook zo benieuwd naar ben: hoe deel jij je voorraadkast/kamer in?
Heb je een vaste (logische) indeling? Zou je daar een keer een blogje aan willen besteden?"

Jullie weten hier het antwoord al op hé? Túúrlijk! (Nu alleen nog hopen dat hij niet te lang wordt..)  ;o)

Om te beginnen heb ik mijn voorraad niet op één, maar op drie plekken staan. In de keuken heb ik aangebroken verpakkingen in weckpotten pak-klaar op de plank staan, maar daarnaast staat er ook een deel (food) in de gangkast, een ander deel (non-food) vult een plank in de ingebouwde slaapkamerkast en tot slot hou ik er ook in de schuur nog een paar gevulde planken op na. Waarom zo ruim opgezet?

Bij een korting van ongeveer € 0,50 per tube, neem ik er graag wat extra mee

De meest simpele uitleg is dat ik het fijn vind om food en non-food van elkaar gescheiden te houden. Non-food producten kunnen nog al eens hun geur afgeven en nee, naar zeep riekende rijst... Daarnaast vind ik het prettig de food producten in de buurt van de keuken te hebben en de non-food in de buurt van de badkamer. Zijn er weer eens van die heerlijke veel-voor-weinig-aanbiedingen, dan zet ik die - gezien de beperkte ruimte in huis - liever als back-up in de schuur opzij.

En dan de inhoud van de kasten. Of dat logisch is weet ik niet, maar voor mij werkt het prettig. En daar gaat het uiteindelijk toch om, dat jijzelf goed met je systeem kunt werken!

In principe staan er in de voorraad alleen artikelen die ik standaard verbruik. Denk bijvoorbeeld aan koffie, thee en suiker, koek, snoep en limonade, pasta en rijst en ontbijtgranen en broodbeleg. Daarnaast staat er altijd wel een blikje vis, heb ik voor nood (lees: onverwachte gasten of een vergeten boodschap) diverse blikjes groenten staan en soms een extraatje in de zin van knakworstjes of avondsnack. Mijn regel is: van alles één, maximaal twee op voorraad en één eruit is direct noteren op de boodschappenlijst. Zo blijft mijn voorraad altijd gevuld en door alleen producten op voorraad te hebben die ik standaard verbruik, hoef ik me nauwelijks zorgen te maken over de houdbaarheidsdatum.

Door alle artikelen - net als in de supermarkt - per productgroep weg te bergen, zie ik in één oogopslag wat ik in huis heb en wat ik voor een maaltijd kan gebruiken. Hier geen zoektochten in de kast!

Een ó zo fout extraatje wat af en toe stiekem toch in mijn voorraad te vinden is  *Ü*  

Wil je ook beginnen met het aanleggen van een (kleine) voorraad, dan raadt ik je aan eerst eens te kijken naar welke producten jij steevast verbruikt. Twee potten pindakaas in huis halen terwijl je last hebt van een noten-intolerantie (ik geef maar even een gek voorbeeld) heeft natuurlijk geen enkele zin. Net als een aanbieding meenemen 'omdat-het-in-de-aanbieding-is'.. Kijk goed naar jouw eigen persoonlijk verbruiksgedrag en leg aan de hand daarvan je voorraad aan. Neem - als je wat ruimte hebt vrijgemaakt om van start te gaan - met elke boodschap één of twee van je standaard producten extra mee naar huis (op deze manier voel je het ook niet zo hard in de knip!) en leg stukje bij beetje jouw persoonlijke back-up aan. Je weet immers nooit wanneer het zomaar ineens van pas zou kunnen komen..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten