{ SMARTPHONE REALITY-CHECK }

Vandaag even een heel ander item.. Gewoon een dingetje waar ik mee zit, iets wat ik maar niet begrijp en uit mijn hoofd kan krijgen. De brandende vraag: 'Ligt het aan mij?'

Naast mijn pc ligt mijn mobiele telefoon. Aan het snoer, verbonden met de laptop, om zo wat foto's over te brengen en direct wat op te laden. Twee vliegen in één klap. Zet ik zo direct mijn pc weer uit, gaat de telefoon op de plank en kan het zijn dat ik er pas over enige tijd weer even op kijk. Om het nieuws te lezen bijvoorbeeld (ik lees verder geen krant en kijk geen journaal) of om een scroll te maken langs de geplaatste foto's van mij Instagram vrienden. Soms kijk ik direct naar een binnengekomen bericht, maar het gebeurt steeds vaker dat ik het signaal negeer en door ga met waar ik mee bezig ben. Facebook staat er niet op (sterker nog: ik heb er een broertje dood aan en overweeg zeer sterk mijn account op te zeggen), net als andere veel te checken apps als Twitter of LinkedIn.

What's my point?


Spaarzame tijd wordt opgeslokt door het scrollen en turen naar andermans zaken. Zaken die zich buiten de deur afspelen, zaken waar je naar mijn idee vroeger geen interesse in had. Wat ligt er bij iemand op z'n bord, hoeveel cadeau's heeft een kind voor zijn verjaardag gekregen, wie is bij wie op bezoek geweest.. Túúrlijk is het leuk te weten wat een vriend of vriendin beweegt, maar eerlijk.. wil je het van al die drie- of vierhonderd 'vrienden' weten? Wordt je niet móe van al het gemekker en geklaag van onbekende betweters, schrijvers of politici?

Samen, met elkaar, in pure vorm offline 'connecten'.. kunnen we dat nog? Na het eten de afwas wegwerken en een ouderwets spel op tafel in plaats van allemaal in een hoek van de kamer starend naar een online game? Wat beweegt diegene die dicht naast je staat? Diegene waar je mee samen in één huis of één familie bent? Wéten we nog wel hoe de ander zich voelt, wat hij of zij denkt, wat dromen en wensen van de ander zijn?

Het ligt vast aan mij.. De power van het schermpje is naar mijn idee sterker geworden dan de power van een pure relatie. Tussen partners, ouder en kind, familie of vrienden..


Tijd voor een reality-check. Hoeveel tijd besteed ik zélf aan het checken of zoeken op mijn mobiele telefoon? Met daar bij direct de vraag: durven er meer personen deze check te doen? Zou jij eens voor een week bij willen houden hoeveel tijd je met je mobiele telefoon doorbrengt? Laten we zeggen dat we morgen (maandag 20 juni) om 7.00 uur beginnen en dit door laten gaan tot zondag (26 juni) middernacht? Dat zijn zo rond de 160 volle uren. Hoeveel van deze uren, hoeveel procent 'geven we weg'?

Hier ligt een potlood en stukje (rest)papier al klaar. Doe je ook mee? Maken we er maandag 27 juni een mooi samenhangend verslag van: mijn smartphone reality-check  ;o)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten