{ UITSLAG SMARTPHONE REALITY-CHECK }

Het zit er op. Zo ongeveer een week geleden zette ik mezelf voor een persoonlijke uitdaging waar een enkeling van jullie ook wel oren naar bleek te hebben. Vandaag is het tijd om op de uitdaging terug te kijken en te zien hoe vaak en hoeveel tijd ik in het pakken van mijn smartphone steek.

Tussen vorige week's maandagochtend 07.00 uur en afgelopen middernacht noteerde ik elke minuut die ik met mijn telefoon doorbracht. Dat is om precies te zijn over een periode van 161 uur, maar laat ik eerst beginnen met daar wat slaapuren vanaf te halen. Na 22.00 uur gaat standaard mijn telefoon opzij en wordt pas de volgende morgen rond 06.30 uur weer gepakt. Dat is zo'n 51 uur phone-loos, waardoor er nog 110 actieve uren over blijven. Wat viel me in al die uren op?


Mijn smartphone-tijd begint al vroeg in de morgen als hij of zij me als wekker wakker maakt (het is 'hij' blijkt later; ik zocht het even in het woordenboek op..). Daarna volgt direct mijn eerste verslaving: het doorlezen van het nieuws van de NOS, dan dat van RIJNMOND, gevolgd door buienradar en een blik op Instagram; ik ben na twintig minuten weer helemaal bij en begin aan mijn dag.

Maak ik me niet te druk en heb ik niet te veel zorgen, dan lukt het me makkelijk de telefoon voor enkele uren opzij te leggen, maar - zo bleek met dit onderzoek - wanneer ik er even doorheen zat, pakte ik hem er vaker bij. Uit verveling of om mijn gedachten te verzetten. Om even doelloos te staren naar de geplaatste foto's van mijn IG-'vrienden'. Even niet hoeven denken aan mijn eigen sores; ik ben er niet trots op, maar het blijkt voor mij een makkelijke 'instant-vlucht' te zijn.

Hoeveel van mijn 110 levensuren verdeed ik nu precies?


Nou.. naar mijn idee blééf ik schrijven.. Een minuutje hier.. weer twee daar.. buienradar, mijn 'ochtendritueel'.. e-mail, blogger, fotografie.. Het bleken uiteindelijk toch 'maar' 284 minuten te zijn. Omgerekend kom ik dan op 4,7 - afgerond 5 - uur uit. En dat van de 110! Mensenlief.. dát viel me mee!

Ga ik nu naar aanleiding van deze uitkomst mijn smartphone-gedrag wijzigen? Ja en nee. Ik ben me er nu wel heel bewust van dat als ik me aan mijn ochtendritueel hou en niet te veel en paniekerig bij elke melding mijn telefoon grijp, ik best netjes gebruik maak van dit nieuwerwetse medium. Maar kan het nog minder? Dat naar mijn idee altijd  ;o)

Hoe kwam jij uiteindelijk 'uit de bus'? Viel het je mee? Of deed je niet mee, maar ben je toch een beetje nieuwsgierig geworden? Een persoonlijke uitdaging kan natuurlijk altijd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten