{ SOEPGROENTEN }

Ze zijn haast niet meer weg te denken uit de supermarkt: de vitrines vol met (plastic) zakken voorgesneden groenten. Van boontjes tot boerenkool en van worteltjes tot aan ui. Schoongemaakt in gebruiksklare stukjes, voorgewassen, lekker snel. Maar er hangt ook een prijskaartje aan.

Zo kan ik me herinneren dat een pond soepgroenten al snel neer komt op anderhalf tot twee euro. Maar wat zit daar nu eigenlijk allemaal in? Toch niet zo veel bijzonders dacht ik zo. En (daar komt 'ie weer) 'Hoe deed mijn oma dat dan?'. Zij oogstte vast geen hapklare groenten uit haar kleine achtertuin. En van die kant-en-klaar zakjes bij de groenteman had ze vast nog nooit gehoord. Waarom doen wij het dan wel? Is dat voor het gemak? Te weinig tijd? Te veel te doen?


Vorige week nog haalde ik op de markt voor slechts 'een knaak' 3 flinke winterpenen, 1 prei, 1 enorme knolselderij (een halve had al genoeg geweest) en 1 bos peterselie. En alles ook zo heerlijk onverpakt. Thuis nam ik jongste mee in de keuken; hij ging op ontdekkingstocht door het oud-papier. De middelste had een vriendinnetje te spelen en kwam later met een boekje bij ons zitten om zo haar (voor)lezen verder te oefenen en oudste was lekker op stap. Luisterend naar de één, kijkend naar de ander maakte ik ondertussen de groenten schoon en sneed ze in blokjes, schijfjes en stukjes. Alles in een grote pan om goed te kunnen mengen en vervolgens verdeeld in porties.

Ik was heerlijk bezig zo, maar zou het me nu écht zo veel hebben gescheeld? Een klein rekensommetje dan maar. Eens zien.. ik haalde er 4 porties van 450 gram uit:

   4 x zelf gesneden basis soepgroenten à 450 gram = € 2,50 (€ 0,65 per portie / € 0,14 per 100 gram)

   4 x voorgesneden basis soepgroenten AH à 250 gram = € 3.00 (€ 0,75 per portie / € 0,30 per 100 gram)

Een portie (450 gram) zelf gesneden basis soepgroenten kost mij:

   4,5 × 100 gram à € 0,14 = € 0,63

Een portie (450 gram) voorgesneden basis soepgroenten kost mij:

   4,5 × 100 gram à € 0,30 = € 1,35

Op de vier porties die ik nu zelf maakte bespaar ik in totaal dus zo'n € 2,90! Kijk.. die steek ik dan toch mooi weer in mijn za.. spaarpotje  ;o)

11 opmerkingen:

 1. Dat scheelt toch weer! En groente snijden is ook ontspanning vind ik (als je er genoeg tijd voor neemt :-) ).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En het is veel lekkerder! Goed bezig!
  Ik ben een beetje in de war geloof ik. Ik was er van overtuigd dat je twee jongens hebt, maar nu heb je het over een meisje! Je hebt dus drie kids i.p.v. de twee die ik dacht. Respect voor jou hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb meestal een bak in de vriezer staan waarin ik alle groente fijngesneden in doe ik ik over heb. Groen van de prei, halve ui, stronk je bloemkool worteltje fijn gesneden. Als ik soep maak is een paar handen weer voldoende.
  Heerlijk he, zo uitrekenen wat zelf snijden je bespaard aan geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zo is't maar net. je kunt zelfs gesneden blokjes kaas kopen!!!!(daar valt mij de bek van open, zeggen ze hier bij ons thuis)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En het smaakt ook 100x lekkerder :-)) Niet dan?
  Ik zou niet anders meer willen dan vers gesneden, heel soms wil ik nog wel eens een zakje kopen, maar och...dan heb ik de volgende dag alweer spijt want zodra er zuurstof bij komt krijg je zo`n reactie in dat zakje. Dat ziet er niet meer smakelijk uit.
  Nee, dan maar weer zelf snijden. En straks weer lekker uit eigen tuin :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Reacties
  1. Klopt! Zo heb ik altijd een handje groenten voor handen. Niet alleen voor een vooraf ingeplande maaltijd, maar soms ook voor een onverwacht ingeplande soep, of gerecht als bijvoorbeeld nasi. Met een onverwachte gast maak ik zo in een handomdraai te maaltijd net even wat groter.

   Verwijderen
 7. Schaam. Ik koop dus heel braaf m'n groenten in mn eigen tasjes, maar soepgroenten en nasigroenten voorverpakt&geneden. Tijd om zelf eens aan de slag te gaan! Want eigenlijk is het zó gepiept!

  BeantwoordenVerwijderen