{ SCHOONMAAKDOEKJES }

Meer dan vijf jaar terug stelde ik mijzelf de vraag waarom ik eigenlijk keukenpapier gebruikte. Was er geen alternatief, iets wat vriendelijker voor het milieu was? Waarom kocht ik toch steeds maar weer die rollen en vooral: waarom moest het na een enkel gebruik al zo snel mijn afvalbak in? Daar móest wat anders voor zijn.

Nu ik probeer terug te denken aan waar ik het toen ter tijd eigenlijk allemaal voor gebruikte kan ik het me haast niet meer voor de geest halen. Voor een snotneus, dat zeker. Misschien ook voor het opnemen van een gemorste vloeistof of iets, maar meer? Ik zou het echt niet meer weten.. moet je na gaan! Maar goed.. van de één op andere dag besloot ik ze gewoon niet meer te kopen. Ik zou wel zien waar het schip zou stranden en zie.. het schip strandde dus helemaal nergens. Al meer dan vijf jaar lossen wij de snotneuzen en morspartijen gewoon op andere manieren op!


Velen van jullie weten inmiddels maar al te goed dat ik dol ben op de zogeheten 'dishcloths'. Officieel doekjes voor het doen van de 'dishes' (de vaat), maar hier worden ze voor heel andere doeleinden gebruikt. Eén der doekjes is eens - nadat het bericht van een overleden oma binnen kwam - in een split second veranderd van 'vaatdoek' tot 'troostdoek'. Standaard worden de doekjes hier echter gebruikt voor de schoonmaak van van alles en nog wat: het aanrecht, de vloer, een vuile toet, de tafel, de waslijn of het toilet. Niet met allemaal hetzelfde doekje natuurlijk *Ü* ; ze hebben allemaal een eigen kleur.

Om ook jou gek van deze doekjes te maken (en zo de aankoop van wegwerp keukenpapier achterwege te laten), heb ik opnieuw het patroon toegevoegd aan mijn site.

Laat je weten als je ook 'voor gaas' bent gegaan?  ;o)

17 opmerkingen:

 1. Jij gebruikt dus helemaal geen keukenpapiertjes meer? Ik wil ook graag zonder, maar (jaja, de beroemde 'maar' ;o) ) eens in de zoveel tijd heeft mijn kat last van haarballen, die ze maar al te graag uitbraakt en af en toe laat ze ook wel eens een keuteltje vallen op de laminaatvloer. Als ik heel eerlijk ben, ruim ik dat alles dan toch liever met een keukenpapiertje op, zodat het snel in de vuilnisbak kan (laten we het er op houden dat ik niet kan tegen alles wat het lichaam verlaat :o| ). Hou los jij dergelijk problemen op? Als ik me niet vergis hebben jullie ook een lieve viervoeter in huis rondlopen, heeft die nooit dergelijke probleempjes?

  Hoe dan ook, ik heb je al laten weten dat ik zelf ook zulke doekjes wil maken - al zal ik ze gaan haken. In eerste instantie inderdaad voor de vaat, maar wie weet kunnen ze voor nog meer doelen gebruikt worden, in de toekomst. Mag ik vragen wat voor garen jij hebt gebruikt? Gewoon katoengaren?

  O, en hoe doe je dat met de was? Als je ze allemaal voor andere doeleinden gebruikt, was je ze dan ook apart, of gaan ze wel allemaal op een zestig graden wasje mee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas is de viervoeter niet meer onder ons :o( maar ik kan begrijpen wat je bedoeld. Het scheelt al als je alleen hiervoor een pak keukenrollen koopt. Voor de rest kun je dan al wel alternatieven zoeken.

   En ja, ik gebruik katoen en ze gaan allemaal bij elkaar in de machine (handdoekenwas) ;o)

   Verwijderen
  2. Hoi Sandra, voor zulke vieze klusjes kun je ook doekjes knippen van oude shirts, handdoeken of ander kapot textiel. Omdat het toch al versleten/kapot is kun je het met viezigheid en al gewoon weggooien!

   Verwijderen
  3. Voor zulk soort klusjes heb ik oude shirten liggen (in stukken geknipt). De mouwen zijn te klein voor om te gebruiken om te soppen etc, maar kun je prima gebruiken om vieze klusjes mee te doen en dan gooi ik ze daarna in de prullenbak.

   Verwijderen
  4. Fijn om te zien dat we elkaar onze tips door kunnen en willen geven!

   Verwijderen
 2. Ha mijn fafo doekjes.stapels gebreid , heerlijk werkje!in de trein, in de auto als Hubbie reed en bij het wachten in diverse wachtkamers. Ik gebruik ze niet als keukenrol, maar gewoon als schoonmaak doekje, vaatdoek je ect.keukenrol gebruik ik als ik zelf patat bak om het vet op te vangen als het voorbakken gedaan is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad een lekker werkje hè ?!

   Ik liet trouwens patat nog wel eens op een theedoek uitlekken.

   Verwijderen
 3. Mij heb je ( al lang)om!
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik gebruik alleen keukenpapier bij het bakken van oliebollen en dan blijft er vaak nog een rol over, voor de rest heb ik net als jij diverse doekjes voor diverse activiteiten. Ik ben ook niet opgegroeid met het gebruik van keukenpapier, wellicht dat dat ook er mee te maken heeft? Wel leuk dat je ze breit, daar heb ik nou nooit bij stil gestaan. Leuk idee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm.. durf ik niet te zeggen. Ik ben er juist wel (en veel) mee groot gebracht..

   Verwijderen
 5. Ik heb ook al stapels van jouw doekjes en ze worden hier ook overal voor gebruikt.
  Groetjes Monique.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mij heb je nog niet om... ik ben zo'n muts die het streeploos wil hebben (ja ook het liefst mijn aanrecht )... maar daarvoor gebruik ik een nonwoven doekje (heel dun microvezelachtig...lijkt op zeem) en wordt niet weggegooid maar heet gewassen. Mij lijkt een gebreid doekje niet streeploos genoeg werken😉

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik gebruik ze zelf niet... ze liggen hier alleen maar mooi te zijn... Maar wat is het leuk om ze te maken hè?!....

  BeantwoordenVerwijderen