{ DAGELIJKSE TAKEN }

Een vraag die mij geregeld gesteld wordt is hoe ik het toch allemaal voor elkaar krijg. Een druk bestaan, vol afspraken, veel geregel en toch een huis aan kant. Kleding gewassen en alles netjes verzorgd.

Het is niet zo dat ik elke dag volledig in de weer en alleen maar aan het poetsen ben. Het is wel zo dat ik elke dag schoonmaak en me daarvoor aan een schema probeer te houden, zélfs als die dag gevuld is met afspraken, boodschappen of playdates van één of meerdere kids. Het schema geeft mij zekerheid (alle huishoudelijke plichten staan er immers in verwerkt) en daarnaast ook rust. Want als ik per dagdeel mijn taken achter de rug heb, weet ik dat ik werkelijk even kan genieten van een pauze, zonder de onrust dat ik door moet om alles voor elkaar te krijgen.


Om voor jezelf een huishoudschema op te zetten, start je allereerst met het bijhouden van wat je elke dag al doet of graag zou willen doen. Let wel: wat jij wilt doen, niet wat een ander van jou verlangd. Vervolgens verspreid je de genoteerde taken wat over de dag om zo jouw eigen échte momentjes van rust te creëren.

Het schema met mijn dagelijks terugkerende taken (voor dit moment in mijn leven) ziet er als volgt uit:

   VOOR HET ONTBIJT
 • Opstaan en bed opmaken
 • Wasmachine aanzetten
 • Wassen en aankleden
 • Kinderen helpen klaar te maken voor school

   NA HET ONTBIJT
 • Tafel afruimen/schoonmaken
 • Aanrecht schoonmaken
 • School
 • Boodschappen
 • Was afhalen
 • Was ophangen
 • Wasmachine laden/aanzetten
 • 5 minuten opruimmoment
 • Voorbereiding diner
 • Dag-van-de-week taken
 • Was ophangen
 • Keukenvloer dweilen

   NA DE LUNCH
 • Tafel afruimen/schoonmaken
 • 5 minuten opruimmoment
 • Glasramen in deuren schoonmaken
 • School

   VOOR HET DINER
 • Huiswerkbegeleiding
 • Diner bereiden

   NA HET DINER
 • Bijbel lezen
 • Tafel afruimen/schoonmaken
 • Jongste kinderen badderen/douchen/naar bed
 • Wasmachine laden
 • Afwassen/gasfornuis
 • 5 minuten opruimmoment
 • Huiswerkbegeleiding
 • Toilet schoonmaken

Op het eerste gezicht lijkt het misschien een hele waslijst, maar eenmaal bezig zie je dat het afruimen van de tafel en het schoonhouden van de keuken binnen een handomdraai achter de rug zijn. Ook het aanzetten van de wasmachine is in een zucht gebeurt. Voor mij werkt het prettig zo veel als mogelijk in de ochtend weg te werken, voor een ander is dit misschien weer in de middag of zelfs in de avond. Zelf ben ik in de avond bekaf en al snel op zoek naar mijn bed. Niet door de waslijst met huishoudelijke taken, wel door onder andere de slapeloze 'mama-ik-krijg-weer-een-tandje'-nachten. Misschien is juist daarom zo'n schema fijn om aan vast te houden  ;o)

7 opmerkingen:

 1. Het is inderdaad een hele waslijst, als ik dat zo zie. Maar eerlijk is eerlijk, de helft van de dingen die er op staan, doe je (normaal gesproken (ik niet altijd...)) al standaard en zijn al in je systeem gesleten. Je staat er dan eigenlijk al niet meer bij stil dat je ze doet.

  Het is wel een mooie reminder dat het beter is dat ook ik weer wat meer aandacht aan mijn eigen eenpersoons huishouden besteed...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uit de verschillende vragen die ik krijg blijken de voor mij zo logische handelingen (zoals bijvoorbeeld tafel afruimen of aanrecht schoonmaken) voor sommigen helemaal niet zo logisch te zijn. Ik besloot daarom echt alle handelingen in het schema op te nemen.

   Verwijderen
  2. het is een beste lijst, maar eigenlijk allemaal kleine klusjes. elke dag wassen, dan heb je nog al een was. ik doe dit altijd op wo en do. mijn wasdag

   Verwijderen
  3. Dat verschil zit hem in het aantal kinderen en hun leeftijd ;o)

   Verwijderen
 2. Wat heb je dat helder uiteen gezet! Het is juist zo belangrijk om deze dingen inzichtelijk te maken binnen een liefdevol gezin. Ieder onderdeel en gezinslid krijgt zo zijn portie aandacht en liefde :-) En als ik de mooie foto zie... Wow wat een heerlijke sfeer zit daar in :-) Wat fijn dat je er weer bent... Een warme groet uit mijn hart, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het zijn ook juist de kleine dingetjes waardoor het geen bende wordt en het overzichtelijk blijft. 5 minuutjes opruimen klinkt niet lang, maar je kan echt heel veel opruimen in 5 min!
  Overigens, wat leuk dat je weer blogt. Ik zag het net pas. Ik ga later deze week eens rustig verder teruglezen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen