{ ELKE DAG EEN DRAADJE.. }

Het spreekwoord luidt: elke dag een draadje is een hemdsmouw in het jaar, wat zoiets wil zeggen als: als je elke dag een beetje doet, komt het karwei uiteindelijk wel klaar.

Voor mijn borduurwerk gebruik ik niet elke dag een draadje, maar zet wel elke dag een steekje. Of meer. Echt nog niet te veel, want ik merk dat de pijn in mijn nek en arm nog niet over is. Maar toch zo elke keer een paar steekjes, in het zonnetje, achter het raam..


De herinnering aan dit handwerk begon ooit heel lang geleden met een tijdschriftenbundel die mijn lieve oma destijds kocht. In 1949, het jaar dat haar jongste zoon was geboren. Binnen onze familie is dit boek nog steeds een fijn aandenken aan haar, maar ik ben diegene die het in kan kijken wanneer ze maar wil  *Ü*  Zoals je ziet staat er op de voorkant van de tijdschriftenbundel een prachtige afbeelding. Het is er één waar ik me sinds ik me kan heugen weg van ben. Het spreekt zo mooi, zo veel. 'Moeder' staat er boven. En dat is nu precies waar mijn handwerk ook om draait.

De afbeelding op de bundel nam ik over op een lapje stof en maakte daarbij een simpel Word-bestand. Een woordenreeks van de geboortenamen van mijn kinderen (dit is niet op de foto te zien). Eén en één is twee en zo ontstaat er nu steekje voor steekje een - voor mij - dubbel mooie herinnering.

Borduren zou ouderwets zijn, niet meer van deze tijd. Iets wat oudjes vroeger deden, maar nu toch zeker niet meer? Wel ach.. misschien niet, maar weet je? Het is - net als met mijn andere handwerken - mijn manier van ontspannen, mijn eigen vorm van therapie. Met als resultaat een waardevolle traktatie. Wie wil dat nu niet?

8 opmerkingen:

 1. Wat een mooie sfeer zit er in je handwerk!
  En zo fijn dat je het kunt gebruiken om te ontspannen,
  dat is heel waardevol.

  Ouderwets?
  Of wat men dan tegenwoordig roept "niet meer van 2018"
  Pfff... :-)
  Lekker laten praten zulke mensen,
  ze weten niet beter :-(
  Heerlijk gewoon jezelf blijven,
  dan ben je op z'n mooist!
  En ten diepste zijn de meesten juist op zoek naar deze modus,
  maar durven het niet :-)

  Liefs uit Duitsland

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat word het prachtig en inderdaad ik denk ook altijd elke dag een kruisje of draadje. Zo komt er een sok of borduurwerk wel af :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een bijzonder verhaal bij het borduurwerk!
  Veel beterschap toegewenst.
  Bedankt voor alle vorige blogs die je weer schreef.
  God heeft jou zulke bijzondere talenten gegeven.
  Prachtig om te zien wat jij allemaal kunt maken.
  Lieve groetjes van Dieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Borduren ouderwets ? Nee hoor echt niet, het is juist weer helemaal "in "., net zoals haken en breien.
  Als je gezien had hoeveel borduurmateriaal er op de handwerkbeurs verkocht werd , en dan nog ; als je er zelf van geniet maakt het helemaal niet uit of het ouderwets is of niet .!
  Geniet er maar lekker van hoor , het wordt prachtig.!
  Liefs ,
  Clazien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Borduren niet meer van deze tijd? De grootste couturiers maken nog veelvuldig gebruik van handgeborduurde stoffen, stroken, enz... . Het Maison Lesage in Frankrijk, de plek bij uitstek voor hoogstaand borduurwerk en uitzonderlijke applicaties. Er is zelfs een school Lesage aan verbonden. Nog veel plezier (en dit is een link naar een Youtube-filpmje over de school : https://www.youtube.com/watch?v=3lsYEYydtRc )

  Groetjes
  Marie-Paule

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik borduur ook graag, wat is ouderwets wañneer iets leuk vind. Groetjes Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Borduren lijkt me een heel rustgevend en meditatief werkje. Zelf kan ik er niks van, maar ik zie er zeker wel de waarde van in.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtig patroontje.
  Dubbel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen