{ UUR VAN DE ROMANTIEK }

Zin om weer eens een ouderwets avondje romantiek te beleven? Haal dan nu alvast je kaarsen tevoorschijn (als ze al niet op tafel staan), zet een fles smakelijke wijn of kop dampende thee binnen handbereik en zorg voor een lekkere warme deken. Hygge! Doe vanavond tussen 20:30 en 21:30 uur het licht (en voor de 'diehards' je elektriciteit) even uit en geniet van een uurtje onvervalst genieten.


Net als voorgaande jaren laten ik en miljoenen mensen plus duizenden organisaties tijdens Earth Hour zien dat wij het klimaat belangrijk vinden. Door één uur het licht uit te doen tonen we aan dat iedereen een positieve bijdrage kan leveren aan het beschermen van onze eigen toekomst en die van volgende generaties.

Wat houd je tegen?

3 opmerkingen:

 1. ik woon in een klein dorp in Sudwest Fryslan. Burgwerd. Wij zijn momenteel bezig met een theaterprojekt in kader van Culturele hoofdstad 2018. Het heet Sjen yn it tsjuster (kijken in het duister/donker). De eerste 2 voorstellingen zijn al geweest, 13/14 april de volgende twee. Alle lichten in het dorp gaan dan uit,alle mensen doen in huis alles uit, ook de straatlantaarns, het is een hele bijzondere beleving. Het gaat over een friese dichter Tsjebbe Hettinga, die werd blind door een oog ziekte. Zo kan men zich inleven in zijn wereld.
  Groetjes Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat prachtig om te lezen Tanja! Geweldig om te zien dat er ergens in Nederland een dorpje is waar bewoners nog mee doen aan een (nieuwe?) traditie of een enkele gebeurtenis. Geweldig!
   Dank je wel voor het delen, hier wordt een mens toch blij van?

   Verwijderen
  2. In Bredevoort is ieder jaar 'Bredevoort schittert'. Vroeger waren het verlichte bootjes die op de grachten van het stadje voeren, tegenwoordig zijn de straten van Bredevoort op die bewuste avond(en) verlicht met lantaarntjes, kaarsjes en waxinelichtjes. De (meeste) woningen hebben de grote lampen in huis uit, sommigen hebben wel wat kerstverlichting buiten hangen. Het is een mooi beeld om te zien, hoewel door de drukte de sfeer er wel een beetje van af gaat... En later op de avond is er boven de gracht een vuurwerkshow. Ook is er ieder jaar een thema aan gekoppeld, afgelopen jaar (de eerste keer dat ik er ben geweest) was het thema 'dieren'. Het is natuurlijk leuk, die energiebesparing (even langs alle kerstverlichting heen kijkend), maar volgens mij heeft het niet als doel de aarde te sparen, zoals 'Earth hour' dat wel heeft, of inzicht te geven in ons huidige consumptieverbruik, wanneer het aankomt op energie.

   Om jouw vraag ("Wat houd je tegen?") ook nog even te beantwoorden, Monique: laat ik eerlijk zijn. Ik heb getwijfeld of ik mee zou doen met 'Earth hour'. De reden daarvoor is dat ik 's avonds sowieso al laptop en internet uit heb staan, geen televisie kijk en licht spaar, door slechts één of twee lampen aan te hebben. En ik vroeg mij af of een uur alles uit zetten, werkelijk zoveel effect heeft. Schijnbaar toch nog wel wat. Uiteindelijk ben ik overstag gegaan, heb een op batterijen werkende lantaarn uit de meterkast gepakt, ben in bed gaan liggen en heb bij het licht van het lantaarntje gelezen (de toiletgang moest in dat uurtje ook bij het licht van de lantaarn ^^'). Toch blijf ik van mening dat een 'Earth hour' veel vaker gehouden zou moeten worden en eigenlijk ook in de meer donkere periode van het jaar. Volgens mij zijn de effecten dan nog beter merkbaar (al is er natuurlijk een kans dat dan toch minder mensen mee doen). Dit alles betekent trouwens niet dat ik het geen goed initiatief vind: als we de aarde kunnen helpen, al is het maar door middel van iets kleins, heeft het zeker mijn voorkeur. Ik denk alleen dat het vaker dan eens per jaar zou moeten ;o)

   Verwijderen