{ BEZIGE BIJ }

En ik zou ik natuurlijk niet zijn als ik jullie niet mee zou nemen in mijn nieuwste avontuur  ;-)  Een héél avontuur kan ik je zeggen, want ik kan wel eens wíllen verhuizen.. het ook nog eens doen is - zoals wellicht bekend - een heel ander verhaal. Er komt nogal wat werk bij kijken: inpakken, uitzoeken, regelen.. het is nogal wat. En dat terwijl het gewone leven ook nog gewoon zijn gangetje blijft gaan. Het wordt bikkelen!

En inderdaad.. als ik afgelopen zaterdag zo net nog even op mijn balkonnetje zit, dient zich voor mijn neus het eerste verhuisprobleem aan. Verhuizen is sowieso lastig, maar wat als je moet verhuizen zonder dat je eigenlijk weet dat het er aan zit te komen?


Mijn kinderen, daar doel ik niet op. Die sprongen misschien nog wel een groter gat in de lucht dan ik eerder al deed. Die kijken er zo naar uit dat ze nog diezelfde avond aan de afbraak van hun Lego-stad begonnen  ;o)  Jongste heeft daarentegen nog geen enkel besef wat er gaat gebeuren, maar die krijgt wel mee dat er iets gaande is. Dozen die gaan verschijnen, spullen die er in verdwijnen, heen en weren tussen twee huizen.. Maar wat nu als je denkt naar huis te gaan en je hele huis blijkt er niet meer te zijn?

Het is wat ik me bedacht toen ik (op de dag van de Nationale Bijentelling nog wel) een bijtje (ik vermoed de rosse metselbij) heel ijverig heen en weer zag vliegen tussen 'buiten' en mijn eigen kleine insectenhotel. Holletje in, holletje uit, steeds het huisje een stukje dichter makend. Geweldig! Net als vorig jaar.. Zo leuk om er naar te kijken! Maar wat zou er over een paar weken gaan gebeuren als ik mijn hotelletje naar een hele nieuwe omgeving verhuis? Zal de bij me achterna komen? Denk het toch niet. Zal het diertje zo in de war raken dat er een sterfgevalletje op mijn naam komt te staan? Of zal het lieve beestje 'de schouders ophalen', de draad oppakken en een nieuw nestplekje zoeken?


Op internet word ik niet veel wijzer. Daar vind ik alleen hoe ik een hotel zou moeten maken, plaatsen en verzorgen. Maar wát nou als ik het hotel met dichte nestjes mee wil verhuizen? Heeft één van jullie misschien een idee? Onder het mom van 'een oudje dood, maar nieuw leven gewonnen' het hotel zo snel als kan toch maar een nieuw plekje geven? Om het zo achter te laten vind ik nou ook weer zo wat..

Eén ding weet ik wel: straks in mijn tuin (voelt góéd!) komt wéér een insectenhotel. Misschien zelfs wel een slag of twee groter. Want wat vind ik dit toch práchtig om te zien.. De natuur..

4 opmerkingen:

 1. Dit vind ik nu zo'n heerlijke geniet-post :-)
  Wat mooi dat je een hotel had geopend voor onze insectenvrienden...
  En ik snap je dilemma zo goed!

  Wat ik bijna zeker weet is dat "gewone" bijen niet tegen verhuizen kunnen.
  Althans "van plek" veranderen dan,
  een nieuwe bijenkast op de oude plek zetten is ook geen probleem.
  En in de winter als ze in diepe rust binnen verblijven kun je ze ook verplaatsen van locatie.
  Maar eenmaal actief geworden; dan zijn ze volgens mij honkvast.
  Maar zou dat ook voor dit lieve bijtje gelden?

  Ja... prachtig is die wonderlijke natuur!
  Wat ontzettend fijn dat jij die weer meer mag gaan beleven door het krijgen van een grote tuin;
  wwwooowwwiiiieee :-)

  Liefs uit Duitsland

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ongelooflijk leuk dat ik dit nu tegen kom. Afgelopen zondag, op 'Earth day' heb ik mijn gedachten laten gaan over dat wat de mensheid de aarde en haar bewoners aandoet. Opnieuw werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt en opnieuw besefte ik dat, hoewel ik al op de goede weg ben, er nog genoeg is om beter te doen. Veel beter. Gedurende mijn gemijmer, kwam ik ook aan het denken aan de bijen en datgene dat ik er al eens over heb gehoord: sterven de bijen uit, zal ook de mensheid niet lan meer op aarde kunnen leven. Hm... Mijn beslissing is toen gemaakt. Zoals ik je al vertelde, ben ook ik aan het rondkijken naar een nieuw huisje. Het liefst een appartementje met balkon. De beslissing die ik afgelopen zondag nam, is dat er bij mijn nieuwe woning ook een insectenhotel komt - en zeker één voor de bijen. Ik zal dan ook proberen de juiste bloeiers op het balkonnetje te plaatsen, zodat de bijtjes zichzelf altijd kunnen voeden, van het voor- tot het najaar. Ik wil er aan bij dragen dat de bijtjes hun leefgebied kunnen behouden.

  Maar goed, om antwoord te geven op jouw vraag: ik heb geen idee. Ik het al wel ergens gelezen dat je een hotel iedere twee à drie jaar moet vervangen, en dat je het oude hotel dan op een schaduwrijkplekje kunt zetten, totdat de bewoners er ook uit trekken. Misschien dat dat een optie is? En ander zou je misschien iemand kunnen contacteren die er verstand van heeft? Het zou jammer zijn als een bij de kluts kwijt raakt, omdat zijn geliefde holletje weg is, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helaas zou ik het oprecht niet weten, hopelijk vind je een mooie oplossing!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoals ik het op de wikipediapagina lees, verzorgt de bij naderhand de larven niet meer, en is er geen extra voedsel meer nodig. Als het ei gelegd is en de muur gemetseld zou het werk gedaan moeten zijn en zou je het dus veilig kunnen meeverhuizen.

  BeantwoordenVerwijderen