{ MIJN GRIP OP GELD }

Nog steeds zijn er mensen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Op straat hoor je steevast de woorden 'ontslag', 'scheiding', 'uitkering', 'schuld'... Gezinnen die ontwricht worden, al dan niet door keuzes, zelf gemaakt. Een groot deel van Nederland heeft het moeilijk en raakt door alle rekeningen en verplichtingen de grip op geld volledig kwijt. Hoe hou je nog zicht op datgene waar tegenwoordig alles zo'n beetje om draait? Hoe weet ik in deze mijn hoofd nog steeds boven water te houden?

Wel, sinds jaar en dag maakte ik altijd gebruik van een budgetlijst. Een simpel Excel-bestand met daarin alle inkomsten en uitgaven welke ik over een jaar verspreid verwachtte, maar met daarbij later ook de werkelijke bedragen ingevuld. Wat ik me echter in al die jaren niet eerder realiseerde..


Vaste lezers en bekenden weten dat mijn hart uit gaat naar het eenvoudige leven van zo ongeveer een eeuw terug. Begrijp me goed, ik ben me er uitermate van bewust dat het leven toen voor een doorsnee gezin verre van eenvoudig was; ik bedoel dan ook de 'simplicity' uit die tijd. Nog niets geen computer, het altijd te bereiken moeten zijn, telefoon of televisie. Thuis de handen uit de mouwen deed je om jezelf in leven te houden, in de achtertuin werden als het kon groenten en fruit verbouwd en broodnodige boodschappen haalde je nergens anders dan bij de plaatselijke winkelier. En het financiële plaatje? Dat hield je bij in een simpel, maar zeer doeltreffend kasboek of schrift. Zo één waar ik zo af en toe best nog wel eens in terug zou willen kijken...

Ooit vertelde iemand me oude kasboeken van haar moeder te hebben gevonden en hoe fijn ze het vond om daar even mee te gaan zitten. Terug in de tijd.. Het was voor mij het moment van besef dat ik met mijn o zo mooie, handige goedwerkende Excel-bestand werkelijk niets tastbaars voor later aan het maken was. Geen oud, opgebruikt boekje, onder in de la, voor als ik er later niet meer ben..

Dus ben ik zo'n drie jaar geleden met dat technologische hoogstandje gestopt en overgestapt op een ouderwets schrijfschrift. Alle inkomsten en uitgaven worden netjes ouderwets genoteerd. En omdat ik met recht van mezelf durf te zeggen dat ik al jaren een goede grip op mijn financiën heb, deel ik graag waarom ik hier gebruik van maak. Maar ook hoe jij makkelijk en effectief zo'n kasboek bij kunt houden. Als jullie er interesse in hebben tenminste. En niet nu, maar in een later bericht. Ik ga eerst nog even wat dozen pakken..  ;o)

1 opmerking:

  1. Ja zeker, hier iemand met interesse! Ik ben zo iemand die zichzelf en mijn gezin, redelijk met alles kan redden, maar toch heb ik nooit het idee het helemaal goed onder controle te hebben of overzicht te hebben, gek he? En dat terwijl ik toch al 10 jaar aan het "prutselen" ben en lees erover en, en, en..
    Ik heb afgelopen jaar en begin dit jaar ook met Excel gewerkt, maar de drempel om eerst weer de computer op te starten enzo... Mijn schrift hield ik altijd netjes bij, maar excel wil toch niet zo. Dus wil ook weer terug naar mijn schrift, ook al is het wel meer werk (de bedragen tellen zich niet automatisch op :) En ik ben vorige week weer begonnen met een contant bedrag voor de boodschappen opnemen, want met pinnen ging ik er toch vaak sneller doorheen het afgelopen jaar. Er zijn wat dingen veranderd in het leven de afgelopen 6 maanden en ik heb zin om een heel aantal zaken die ik heb laten versloffen weer op te pakken. Handwerk bijvoorbeeld, dat is sinds 2 weken nu gelukt (haken, 1e dekentje half af en wil ook het naaien weer oppakken, net als het bakken), maar ook dus financieel er weer bovenop zitten, overzicht en controle. In theorie weet ik precies hoe het moet denk ik, de praktijk is voor mij wat weerbarstiger, voornamelijk door er te weinig tijd voor vrij te maken.
    Lang verhaal, maar doe dus graag met je mee als je weer in rustiger vaarwater zit. Maar ga ook alvast beginnen hoor, ga vandaag zoeken in huis naar een schriftje wat over is!

    BeantwoordenVerwijderen