{ MIJN KASBOEK }


kas·boek (het; o; meervoud: kasboeken)
1 boek waarin ontvangsten en uitgaven worden opgetekend


Of er hier nu online behoefte aan een uitleg over het gebruik van een kasboek is, is mij niet helemaal duidelijk, maar aangezien ik er persoonlijk wel op aangesproken wordt zal ik toch een korte uitleg geven. Want hoe werkt zo'n kasboek nou precies? En wat heeft het eigenlijk voor zin? Uit eigen ervaring kan ik zeggen: een kasboek werkt heel prettig, is in het begin misschien behoorlijk confronterend, maar het heeft wel degelijk zin. Zeker als je zachtjes aan de grip op je geld aan het kwijt raken bent. Kijk maar eens mee hoe ik mijn kasboek gebruik:


In de kast ligt een heel gewoon schrijfschrift met balpen. Ten tijde van mijn huwelijk gebruikte ik twee schriften: één met daarop 'kas' en één met de tekst 'bank', maar tegenwoordig werk ik alleen nog maar met 'kas'. Wél kijk ik zeer geregeld mijn bankrekening even op juistheid na.

Eens per maand haal ik dan een vooraf vastgesteld bedrag van de rekening en vervolgens betaal ik dáár alle boodschappen van. Dit houdt me namelijk scherp. Scherp zeg je? Ja.. want door elk te betalen bedrag letterlijk uit mijn knip te zien verdwijnen denk ik wel twee keer na voordat ik weer een uitgave denk te gaan doen..  ;o)

Door daarnaast alle uitgaven bij te houden, krijg ik een goed beeld van waaraan ik mijn geld heb uitgegeven. Aan boodschappen bij de supermarkt bijvoorbeeld of bij de speciaalzaak, op de markt, bij de kapper, voor cadeau's, een dagje uit.. Inzicht. En daar draait het dan ook om. Inzicht!Maar naast 'inzicht' hoort ook zeker het woord 'bewustwording'. Alleen al het feit dat je gaat merken hoe vaak je een bonnetje naast het kasboek legt of al die keren dat je wéér een bedrag op moet schrijven. Wat dacht je van aan het einde van een periode de balans opmaken en zien hoe veel (meer) je aan bijvoorbeeld kleding, schoenen of accessoires uitgaf dan dat je eigenlijk dacht?

Inzicht en bewustwording. Het zijn de eerste stappen naar een zuiniger manier van leven. En wie schrikt van de hoge prijzen die een echt kasboek moet kosten: nergens voor nodig. Een eenvoudig schrijfschrift kost je misschien net één of twee euro en geloof me: die 'werken' net zo goed  ;o)

7 opmerkingen:

 1. Ik heb meerdere keren een kasboek gestart, maar ik houd het nooit vol. Niettemin vind ik het een hele goede methode om je uitgaven goed in kaart te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier ook... ik heb er de attitude niet voor om het telkens in te schrijven. ik heb daarom een 2e zichtrekening geopend en daar moet ik dan alles mee doen. Met de online app die ik steeds kan bekijken, werkt dat beter voor mij. Ik betaal dan ook alles met de kaart maar check meermaals per week (soms meer dan dagelijks) mijn saldo.

   Verwijderen
 2. Ik hou het elektronisch bij (een app op m'n telefoon); en ik pin juist niet meer; bij mij verdween contant geld altijd "zomaar", terwijl er bij elektronisch geld toch altijd nog op de website van je bank te vinden is, waar je het geld hebt uitgegeven (wat meestal wel een goede hint is, van wát je er dan mee hebt gekocht).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aan het eind van iedere maand rel ik altijd de boodschappen bonnen op...altijd fijn om te weren waar het is gebleven...ik zie wel duidelijk dat de boodschappen steeds duurder worden ...want ik koop meestal toch wel hetzelfde...maar een kasboek bij houden dat doe ik niet hoor...ik ben niet zo uitgeverig dus denk dat het wel goed gaat hier...hihihihi....liefs van mij 💜

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het ook al tig keer geprobeerd, maar ik begin dan te twijfelen.. moet dat bij post a of post b? Oh, waar is dat bonnetje gebleven? etc etc.. Zou best wel fijn zijn om het hier ook weer eens te beginnen.. Maar ja..volgend dilemma.. wanneer begin ik dan weer?? *zucht*

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eindelijk gaat het bij mij wat beter. Ik heb nog steeds dat excel bestand wat je mij ooit gaf. Aangepast op eigen rubriekn. Alle verwachte vaste lasten staan over het helejaar al ingevuld in het grijs. Als er een maand voorbij is dan ga ik op mijn bankieren app alle werkelijk afgeschreven en bijgekomen bedragen even na en verander van die maand het bedrag in zwarte letters.

  Per maand sla ik dat bestand dan ook op zodat je ook het eindsaldo per maand jaar ziet veranderen zodat je kan zien of je in de plus eindigt.
  .

  Geld voor eten en drogisterijartikelen pin ik 1x in de week. Daar moet ik.het van doen. Soms hou ik echt veel over...andere keer moet ik bij pinnen. Zo wisselend. En dat soort uitgaven van verjaardagen kapper kleding enz... vind ik erg moeilijk mee om te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar hoop ik in een volgend bericht op terug te komen Ellen. Fijn om te lezen dat het excel-bestand nog steeds gebruikt wordt!

   Verwijderen