{ POST A OF POST B }

Goede opmerking Marleen! Maar om eerlijk te zijn: eigenlijk werk ik in mijn kasboek helemaal niet met posten. Ik vind het namelijk helemaal niet zo belangrijk om achteraf te zien waar ik mijn geld precies aan uit geef. Mijn geld wordt namelijk op voorhand al in posten verdeeld. Kijk maar:
 1.    Boodschappen
 2.    Kapper
 3.    Cadeau's
 4.    Zakgeld
 5.    Extra
Door op voorhand je geld op te delen zie je in een oogwenk of er nog wat te besteden is. Of je nog naar de kapper kunt bijvoorbeeld. Of met Koningsdag een ijsje bij de salon kunt halen. Als je op voorhand een bedrag uit de goede post neemt, weet je in een mum van tijd ook precies waar je mogelijk (te) veel geld aan uit geeft.


Maar even terug: het in huis gehaalde bedrag noteer je allereerst direct als inkomsten in je kasboek, met daarbij de onwrikbare regel dat alles wat vanaf dan betaald moet worden, wordt verantwoord met een bonnetje. Jawel.. ook al ben je het zelf!  ;o)  Zo hou je het kasboek namelijk goed kloppend.

Bij mij thuis wordt vervolgens het geld (afgezien van zakgeld) per post opgeborgen. Dat kan in een grote knip met veel vakken zijn, maar bijvoorbeeld ook in lege jampotjes of enveloppen. Per keer dat er boodschappen gedaan moeten worden haal je een bedrag uit je post en ga je op stap. 'Ja, maar wat als ik dan niet genoeg geld bij me heb?'. Dan laat je dat shirtje nog maar even hangen of ga je de dag erna voor die ene aanbieding terug. Wist je dat als je 24 uur wacht met die 'o zo nodige uitgave', die uitgave soms helemaal niet meer zo nodig blijkt te zijn? Planning en bewustwording!


Blijft er door het bewuste uitgeven aan het eind van een periode een klein geldbedrag over, dan schuif je dat netjes door naar je spaarvarken, jampotje, envelop, beurs, knip, bankrekening, whatever! Maar schuif het opzij. Voor later  ;o)

6 opmerkingen:

 1. grappig tot voor kort werkte we hier met enveloppen....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Soms ben ik zo blij dat we hier zo weinig winkels in de buurt hebben :-)
  Want het klopt zo wat je schrijft!
  Als je iets even laat hangen of staan voor de dag erna omdat je niet genoeg geld bij je hebt...
  Dat laat je hier wel uit je hoofd, hi hi.
  Gewoon lekker NIET kopen dan,
  want weer 15 kilometer terug fietsen of rijden doe je toch niet :-)
  En "echt nodig" heeft een mens ten diepste niet zo heel veel als dat men tegenwoordig denkt.
  Maar dat is een proces en je moet het "willen".
  Een mooie bewustwording zeg in je posten over de centjes,
  dank!

  Ik heb persoonlijk het geluk dat ik een enorme hekel heb aan kopen & winkelen,
  dat helpt ook goed om te besparen :-)


  Liefs uit Duitsland

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn probleem is boodschappen doen, daar geef ik echt te veel geld aan uit. Verder valt het wel mee, ben thuis bezig met ontspullen en kids hebben van alles nodig dus truitje of frutsel voor in huis kijk ik niet eens naar. Bloemen wel, maar als het niet kan dan sla ik rustig ook een week over, verder kijk ik hiervoor bij A.h en eerst bij de bloemist. Leuke blog heb je! Groetjes van Mina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi, het is zo stil hier...Druk met de verhuizing?
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen