{ IN DE PRAKTIJK }

Gecombineerd bio, groen en veggie boodschappen doen is helemaal nog niet zo makkelijk, zo blijkt..

Samen met jongste liep ik eerder deze week een aantal keer met mijn heerlijk traditionele Franse markttas en eerder aangekochte 'groene' zakjes richting de supermarkt. Lopend (zonder voetafdruk), met eigen tas (op en top recycling) en groene zakjes (geen verpakkingsmateriaal nodig, dus afvalvrij). Goed bezig! Zo gaan we het wel redden. Dàcht ik tenminste, maar dat viel in de praktijk nog heel vies tegen..

Mijn eerste poging, niet lettend op biologische producten

Mijn eerste poging ging - afgezien van de sla - nog redelijk, maar mijn tweede poging faalde voor mijn gevoel enorm. Om te beginnen wilde ik opnieuw wat fruit meenemen. Bananen; die prakken zo lekker weg voor jongste, werken goed in een zelfgebakken cake of pannenkoek en smaken heerlijk door een smoothie. Bananen dus. En dan de keuzes: bio of niet, goedkoop of niet, verpakt of niet. En als dan ook nog eens alles een beetje door elkaar gaat lopen, welke keuze maak je dan?

Eerst maar eens kijken naar de gezondste, bio dus. Dat kan. Wel € 0,40 per kilo duurder, maar als het goed is beter voor ons lichaam, dus heb ik het er voor over. Dan valt op dat die bio bananen niet alleen duurder zijn, maar ook nog eens in een plastic zak zitten. Misschien toch die niet-bio dan maar. Zonder afval en ook nog eens goedkoper. Maar hoe zit het dan met onze gezondheid? Sta ik dan met mijn goede gedrag..

Citroenen en knoflook waren gewoonweg niet onverpakt te krijgen.

Hoe gaan jullie hier mee om? Denk je überhaupt wel eens na over bio of kijk jij liever alleen naar de prijs of naar hoe iets wel of niet verpakt is? Al met al wist ik een aantal artikelen zonder verpakking mee te nemen, maar het viel me op dat er ondanks het aanbod van de 'kleine groene zakjes' toch maar bar weinig los of zonder plastic te koop werd aangeboden. Misschien moet ik toch maar gewoon elke ochtend even langs de groenteboer in het centrum van ons dorp. Niet bio, maar wel zo goed als alles verpakkingsvrij. Of krijgt nou toch die verpakte bio de overhand?

(Help!)

15 opmerkingen:

 1. Hoi,
  Heel herkenbaar. Ik weet soms niet wat ik moet kiezen. Biologisch is beter, maar vaak verpakt. Waar doe je goed aan???

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vraag me precies hetzelfde af. vrgrt Marle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil u niet ontmoedigen maar ik zou gewoon regulier inkopen niet in plastic verpakt. Mijn man is tuinder en heeft een aantal jaren Bio geteeld dit is meer naam als daad is gebleken. Je moet er dik voor betalen en het is echt niet gezonder...... (weet ik uit betrouwbare bron).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik geloof het woord "bio" eerlijk gezegd ook niet. Ik kijk naar de prijs...en hoe het produkt eruit ziet. Als het door het gezin als lekker wordt ervaren blijft het er in. Anders ga ik opnieuw op zoek. Plastic maak ik me al helemaal geen zorgen om (sorry ). Ik scheid het heel netjes zo goed als ik kan. Meer niet helaas

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk maar zo, zie ik eruit als een superheld? No, oke dan laat ik mezelf vooral niet gek maken. Ik kies of, zonder plastic, of bio :-) zonder plastic staat op t moment op nr een. Daarom koop ik meeste groente en fruit op de markt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Pas gezien bij "broodje gezond" het is niet bewezen dat bio gezonder is. Wel is het beter voor het milieu Maar als er dan weer een plastic omzit. Ga ik voor de goedkoopste

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar bij broodje gezond zeggen ze wel meer :-)

   Verwijderen
  2. Er zijn veel dingen die als ongezond worden bestempeld,veel dingen zijn een hype. Ik kook zo neutraal mogelijk zonder pakjes en zakjes. Maar laat me niet gek maken door allerlei mensen die dingen elimineren.

   Verwijderen
 7. Hier ben ik ook veel hier mee bezig, biologisch en vegetarisch / veganistisch eten laat onze portemonnee helaas niet toe. Wel heb ik altijd bewust de biologische sojamelk zonder toegevoegde suiker. Verder verschild het heel erg.

  Voor mij is dan verpakkingsvrij boodschappen doen toch belangrijker, want helaas is de dag van vandaag bijna al het biologische verpakt en juist het gewone niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor mij ook een lastig punt. Wij kopen graag bio, liefst lokaal. Nu zit er een zorgboerderij redelijk in de buurt met een goede bio winkel er bij. Maar, daar betaal je ook voor. Maar wel verpakkingsvrij. Maar ik moet er wel met de auto heen. Lastig he. Ik probeer maar wat groenten zoals komkommer zelf te kweken, die zijn in ieder geval niet bespoten.
  En biologisch is(vaak) wel gezonder omdat het minder snel groeit en niet (zo veel) bespoten wordt.
  Hier zit wel een groenteboer, maar echt stunt prijzen, ik geloof niet dat een boer daar genoeg op verdiend. Op bio verdiend een boer vaak wel eerlijk. Lastig, lastig!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoewel ik biologisch een goed idee vind koop ik het zelden vanwege de prijs...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mede daarom ben ik ooit aan de moestuin begonnen. Vanwege plastic en onduidelijkheid en keuzes. Uit de tuin is alles onverpakt en bio. Je kunt over een maand of drie alweer je knoflooktenen in de grond stoppen. :)

  Wel goed bezig trouwens Monique!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lastig hé! Ik herken het! Maar even heel kort door de bocht hoor...geen bananen kopen is eigenlijk het allergezondst en beter voor het milieu. Bananen groeien namelijk niet in Nederland. En of je nou bio of niet bioligische hebt, het maakt geen verschil. Fair Trade bananen hebben alleen dat etiket omdat de boer er beter voor betaald word. Het blijft lastig.. biologisch of niet. Ik moet altijd denken aan die keer dat wij ronkend in de file stonden met de auto náast een appelboomgaard met een groot bord met de tekst" biologische appels "... dát zet mij dan aan het denken, want weet jij wat er náast de biologische boer woont en groeit en rijd? Waar hij zijn sproeiwater vandaan haalt? Hoe het grondwater van kwaliteit is? Tja, het is niet makkelijk :-)

  Ik denk dat het niet zoveel uitmaakt welke groenten je haalt, het is altijd beter dan snoep en producten met toegevoegde suikers en andere E-nummers. Brrr.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het staat mij enorm tegen dat bio zo vaak in plastic verpakt zit. Daarom koop ik het niet. En ik denk echt dat niet-bio ook best gezond is hoor. En zeker beter voor mijn portemonnee.
  Fijn weekend,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bio is niet persé gezonder, dat is in zoveel onderzoeken naar voren gekomen. Kies wat voor jou goed is. Moet je op de kleintjes letten dan neem je goedkoop en scheid je het afval dat het met zich meebrengt. Ga je voor bio, gewoon doen.
  Ik kies altijd met mijn portemonnee. Ik heb vijf monden te voeden, waarvan twee veganisten en drie flexitariers. Ik kan €100,- per week besteden, maar kom meestal met €85,- uit. Dat is dan veel groente, fruit, volkoren producten en plantaardige "zuivel".

  BeantwoordenVerwijderen