{ STRAFBAAR }

Om dan maar te proberen het gewone leven weer wat op te pakken, zal ik beginnen met een kort vakantieverhaaltje. Want wat is er nu mooier dan in de zomervakantie dé vruchten te plukken die op dat moment op zijn mooist en lekkerst zijn? Juist. Weinig toch? Dus togen we naar een park in de buurt en hingen in de struiken.


Het is strafbaar, I know. Wat in mijn herinnering als vrolijk en steevast zeer prettig staat gegrift moet ik mijn eigen kinderen onthouden. Als we gesnapt worden riskeren we zomaar een boete van maximaal € 4000,- of zelfs een gevangenisstraf. Waren wij vroeger dan zó crimineel? Of wacht.. het schijnt mee te vallen. We mogen - als ik de berichtgevingen allemaal een beetje goed begrijp - toch wel wàt plukken. Niet veel, maar toch. Pfieuw! Gelukkig maar..  ;o)

Met onder op de wandelwagen een oud emaillen bakje maken we eerst een kleine wandeling, pikken onderweg wat dennenappels mee (letterlijk pikken, want ook die mogen niet zomaar meer mee) en dan..


Wacht nou eens even.. hoe bizar is dit nou eigenlijk! Rent er een jonge hond enthousiast en speels een dennenappel of tig aan gort te kauwen, takken stuk te happen en ongegeneerd tegen omliggend groen te plassen dan is er geen haan die daar naar kraait. Kom ik met mijn kinderen, rapen we een paar uit de boom gevallen dennenappels om ze thuis als decoratie of insectenschuilplek te gebruiken en plukken we allemaal een handjevol bramen om er later als ze schoon zijn van te snoepen dan zijn wij strafbaar? Kom nou toch..

Afijn.. we nemen ondanks de 'bedreiging' gewoon wat bramen mee naar huis, wassen ze grondig in een kom water met wat zout en genieten niet veel later van deze kleine verse vitaminebommetjes. Welke herinnering wordt ons straks nog meer ontnomen?

6 opmerkingen:

 1. Slik... Is dat strafbaar? Dat wist ik niet. Afgelopen week zijn mijn vader en ik een uurtje op stap gegaan om wat bramen te plukken lang het fietspad dat rond de plaatselijke recreatieplas ligt. Vorig jaar zag ik daar bramen hangen, maar was ik te laat. Dit jaar dus enkele weken eerder een (composteerbaar) zakje meegenomen. De meeste waren nog rood, dus veel heb ik er niet kunnen plukken, maar het was een leuke ervaring en ik voelde mij meteen een beetje fitter!

  Ik heb altijd gedacht dat het mag, zolang je de natuur maar niet schaat. Maar wat is er mis met het plukken van bessen die anders toch alleen maar verdorren (als de vogels en insecten er niet van smullen)?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alles wordt tegenwoordig natuurlijk aan banden gelegd, het delen wordt ons een beetje ontnomen en zo ook het genieten van buiten. Ik zal straks gewoon met mijn dochter een paar bramen gaan plukken, bladeren, dennenappels, eikeltjes verzamelen voor de herfsttafel die er hopelijk in de toekomst komt.

  Ze moeten je immers ook maar vinden toch ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik begreep dat het strafbaar was in parken en in officieel bos. Maar langs fietspaden enzo mag het dan weer wel. Weet het niet zeker, maar dat zei pas iemand tegen mij.
  Gedoe he ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hopelijk kan je straks in eigen tuin bramen plukken...de beloofde stekken uit mijn tuin doen het super...je krijgt ze binnenkort😘

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben ook bramen geplukt, langs het weiland van een boer. Het was een grote verwilderde bos, maar er hingen heerlijke vruchten aan. Of de vogels ze nou opeten of wij er wat van plukken.. wie merkt er verschil?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijke en mooie herinneringen...!�� En wat smakelijk geschreven. Dat boek hè...��

  BeantwoordenVerwijderen