{ SOK MET GATEN }

Stelletjes lieverds..  *Ü*

Zoals ik in mijn vorige bericht schreef heb ik in afgelopen maanden ondanks alle gekkigheid een paar heel erg leuke sokken gebreid. Het was een behoorlijke uitdaging, maar gelukt is het me uiteindelijk wel  :o)

Wellicht kunnen jullie je nog herinneren dat ik jaren terug - na ooit als kind eens een paar basissteken breien te hebben geleerd - een paar tweedehands breipennen heb gepakt. Voorzichtig en behoorlijk onwennig begon ik met het opzetten van wat steken. Al snel had ik het ritme weer te pakken en voor ik het wist was een eerste sjaal klaar om te worden gebruikt. Mijn handen bleven jeuken en niet veel later kwam er ook een col en eenvoudige muts achteraan.


Mijn eerste echt grote project werd een eenvoudige omslagdoek en ook deze kwam hartstikke goed van mijn pennen. Inmiddels was ik al meerdere malen op het breien van sokken gewezen en wel in die zin dat ik maar bleef opperen dat het me fantastisch leek om ze zelf te kunnen maken, waarop ik veelal kreeg te horen dat ik dat écht wel zou kunnen. Eén specifieke vriendin bleef me er over aanmoedigen, wat er uiteindelijk voor zorgde dat ik met behulp van het door haar geadviseerde boek 'Knitty Gritty, the next steps' een eerste poging deed.

En inderdaad, waar ik al die tijd zo tegenop had gezien, bleek echt niet zo lastig als het leek. Binnen no-time had ik een eerste perfect passende sok in mijn handen en ook de tweede volgde snel. Mijn eerste paar zelfgebreide sokken was een feit. Er volgden er snel meer!


Na acht paar sokken volgens steeds hetzelfde patroon te hebben gebreid wilde ik wel eens wat anders proberen. Voor het eerst durfde ik buiten het boek te kijken en begon een zoektocht naar andere (gratis) sok patronen. Had ik eigenlijk wel het léf een ander patroon te proberen? Uiteindelijk wel, wat me bij het allereerste patroon van Danielle Jorge bracht: 'Twas the Night Before Christmas Socks'. Voor zowel haar als voor mij was dit een hele spannende gebeurtenis. Voor haar was er spanning vanwege het feit dat het haar eerste zelf ontworpen patroon was en voor mij omdat ik voor het eerst een betaald patroon aan ging schaffen. Zou het het geld wel waard zijn? Wat als ik geen snars van het patroon begrijp?

Dani had de smaak te pakken en so did I! Zij schreef nog eens drie sokpatronen waar ik er uiteindelijk nog één van kocht: de 'Rita Socks'. Een hele uitdaging (denk aan telwerk in combinatie met drie stuiterballen om je heen), maar zoals gezegd: het is me gelukt. Het zij met een kleine aanpassing op het patroon (de gaatjes horen eigenlijk ook over de bovenkant van de voet tot aan de teen door te lopen), maar hey! Het is me gelukt  ;o)


Ooit begon ik met de o zo eenvoudige schoonmaakdoekjes, nu brei ik heuse sokken. Mét ajour. En met ook nog eens een wel heel leuk bewerkte hiel. Wat houd jou nog tegen?

Fijn weekend!

17 opmerkingen:

 1. Wauw, wat een mooie sokken en kousen zijn dat! Petje af. Ik vind het heel knap gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige sokken. Wat mij tegenhoudt is absoluut geen gevoel voor breien, naaien enz. Vreselijk vind ik het. Daarom des te knapper als iemand anders dat wel zo mooi kan!
  groetjes
  Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer Roelien! Ik neem aan dat je het vast al meerdere keren geprobeerd zult hebben. Anders is het schoonmaakdoekje écht een leuk startproject voor je.

   Verwijderen
 3. Heel goed gedaan, ik heb vaak sokken gebreid voor m'n (helaas overleden) man.
  Misschien toch maar eens voor mezelf gaan breien, niets warmer in de winter dan gebreide sokken.
  Mag ik vragen welk soort breigaren je hebt gebruikt voor de vaatdoekjes?
  Je blog ziet er verzorgd uit, respect hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Rientje *Ü*

   Eigen sokken zitten wat mij betreft écht lekkerder. Zeker als ze van goed kwaliteit wol zijn kunnen ze je heerlijk warm houden in de opkomende koude dagen.

   Voor de vaatdoekjes gebruik ik allerlei katoen. Soms enkel draad, soms dubbeldraad. Net hoe dik ik de pennen neem. Wil je ze ook gaan maken?

   Verwijderen
 4. op fb zijn verschillende groepen die elke maand een patroon van sokken erop zet. bij hun bestanden vind je de patronen gratis die al geweest zijn.
  sokken breien en sokken breien met ella zijn zowiezo al twee groepen die ik je kan aanraden.
  groet lize

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Lize. Ik 'doe' alleen geen FB. Vandaar mijn diverse linken naar (gratis) patronen in Ravelry.

   Verwijderen
 5. ha ha, nee zeker begin ik niet met een vaatdoekje, leuk dat andere mensen dit doen, maar zou niet in me opkomen, echt niet.
  Maar jij heel veel plezier ermee.
  Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het zo mooi en zo zie je maar weer wat je jezelf allemaal kunt leren. Hopelijk blijf je nog heel lang breien want vind altijd zo leuk te zien wat je maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. I once made a pair of socks and promised myself never ever again, so am double impressed with yours.
  Amalia
  xo

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oooh ik vind niets gezelliger en huiselijker dan tikkende breinaalden!
  Ik zie mijn lieve oma nog zitten om gele sokken van zachte pluizige wol voor mij te breien;
  "de kuikens" noemden we die :-)
  Het wordt hoog tijd dat ik het "echt" ga leren,
  de wil is er maar ik vrees...

  Wat ben jij toch knap!
  Dat je dat ook nog kan :-)

  Liefs vanuit Duitsland

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat brei je mooi! Sokken/kousen breien vind ik een heerlijk werkje, lekker ontspannend na een dag werken bijvoorbeeld. Zelf brei ik ze van de teen naar het boord, om meerdere redenen. Begrijp me goed, ik vind de gestreepte sokken die je breide echt heel mooi, maar ik wil dat bij mijn eigen sokken de streepjes exact hetzelfde lopen. En als je vanaf het boord breit, zie je toch al gauw een verschilletje bij de teen ontstaan. Als je de tenen precies hetzelfde begint, dan zit zo'n verschilletje boven aan het boord (kun je eventueel bij de ene sok iets eerder afhechten om ze toch precies gelijk te krijgen). Een tweede voordeel vind ik, dat je altijd uitkomt met je garen. Ik heb zelf een klein maatje (35) en kan met 2 bollen sokkenwol van 50 gram vaak 2 paar sokken breien. Als je dat doet vanaf het boord, is het toch spannend of je voor de tenen net wel, of net niet uitkomt met je garen, richting boord kom je altijd uit!
  Hoe brei je je sokken, op puntloze naalden, of een rondbreinaald? Ik brei er 2 tegelijk op 1 rondbreinaald, en dat heeft 2 voordelen: ze worden exact hetzelfde (zonder dat je toeren hoeft te tellen) maar vooral: als je je eerste sok af hebt, is de tweede ook klaar! Nooit last van sss (second sock syndroom), dat komt heel veel voor, dan heeft iemand een sok af, en heeft er helemaal geen zin in om nog een keer precies hetzelfde te gaan doen.
  Succes met het breien, nogmaals, ik vind dat je ontzettend mooi breit!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank je wel Anja, en je hebt zeker ook gelijk!
  Het is dat ik nog niet anders dan deze patronen gedaan heb en er in een eerste poging met vanaf de teen niet uit de opzet kwam ;o) Dat de strepen in deze (eerste) sokken niet gelijk waren is een foutje van mij geweest. De volgende exemplaren zijn wel allemaal gelijk opgebreid. Hangt ook van het merk af. Er zijn tegenwoordig bollen met halverwege een stuk geel draad om je te laten zien waar je met de tweede sok kunt beginnen om gelijk uit te komen. Zelf ben ik toch meer van de effen variant, dus dat scheelt ;o)

  Zelf brei ik de sokken op de hiel na op de ultra mini rondbreinaald. Heerlijk! Maar jouw optie om er twee tegelijk op de grote te doen snap ik ook! Ik denk dat het gewoon ook persoonlijke voorkeur heeft. Het resultaat is alles gelijk en hetzelfde ;o)

  Dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hey een gooeden dag je hebt een leuke weblog die sokken zijn goed gelukt hoor.
  Kom zeker vaker kijken.

  BeantwoordenVerwijderen