{ HOE LAAG KUN JE GAAN }

Jaren terug las ik op de website van Wise Bread het artikel How Low Can You Go over een zogeheten 'No Heat Challange'. De uitdaging is om tot zeker 1 november geen gebruik te maken van de kachel of - voor de 'diehards' - helemaal geen kachel meer aan te hebben. Sierra linkt in haar stuk naar The Non-Consumer Advocate die dit vol wist te houden, maar zijzelf had in de tweede week van oktober - met de eerste sneeuwval - de kachel al aan.

Photo: Neelia
Ik heb me voorgenomen deze uitdaging opnieuw aan te gaan. Voor ons zou dat betekenen dat we de kachel nog een volle maand uit moeten laten. Om heel eerlijk te zijn.. het is nog best een lange zit, maar het scheelt op zijn minst weer wat stookkosten en ook het milieu is er bij gebaad.

Overdag houden we de rolgordijnen flink omhoog, zodat de zon het huis kan verwarmen. Tegen de tijd dat de zon uit huis verdwijnt, gaan de rolgordijnen naar beneden en trekken we de gordijnen een stukje verder dicht. Aan onze voeten hebben we warme sokken en/of sloffen en natuurlijk dragen we een lekker vest of warme trui. Een volle pot verwarmende kruidenthee..

Photo: Re-Nest

Wat denk je, zouden jullie de uitdaging ook aan kunnen of willen gaan? Ons is het in ons flatje eerder al wel gelukt, maar zou het ons in het nieuwe huis nu ook gaan lukken? We zullen zien. De eerste van oktober hebben we in ieder geval al gehaald. Nog 31 dagen te gaan..  ;o)

10 opmerkingen:

 1. Wat grapppig......nou wij doen de kachel altijd vrij laat aan het is nu nl 21 graden in huis..we wonen in een nieuwbouw appartement en hebben nooit veel stookkosten gelukkig...maar de kachel gaat echt aan als ik het koud heb hoor ) ...anders krijg ik veel te vaak krampen in mijn handen zo naar...tijdens mijn werk in de winkel heb ik het nu al zo erg ..daar staat de winkel deur altijd vrij lang open en zijn mijn handen altijd snel koud van het mengen...nou ik kaat het he weten wanneer ue aangaat succes grietjes van mij 🧡🍁🍄🍂🌻🌾

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh heerlijk, zo'n goed geïsoleerd huis. Scheelt inderdaad een hoop kosten hé? En ik kan me voorstellen dat je het met werken snel kouder hebt. Gebruik je wel van die halve vinger handschoenen?

   Verwijderen
 2. Met al onze verbouwingen en energiebesparende veranderingen hopen we de vloerverwarming zo lang mogelijk uit te houden. Savonds is het nog steeds 20 graden in huis...morgens is het afgekoeld naar 17....maar met wat zonnestralen zo weer opgewarmd naar 22. Ik ben ook benieuwd....eenmaal een koude oostenwind en we kunnen het schudden.

  De kruik is ook al een keer mee naar bed geweest hoor😁

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier staat de thermostaat in de ochtend op 18,5 graden. Tegen de tijd dat we het huis uit gaan staat hij al op 19 en vandaag tikten wij de 20 ook weer aan. En dat met nog steeds openstaande roosters! Die heb ik met al die regen eerst maar eens dicht gedaan. Kijken wat dat verder met het warm houden uit zal maken.

   Verwijderen
  2. Helaas....manlief heeft besloten vanmorgen te gaan opstoken (Dit moest ook heel langzaam en voorzichtig ivm de net aangelegde vloer)...dus....wij hebben de challange niet gered

   Verwijderen
 3. Ik probeer de verwarming ook zo lang mogelijk uit te laten. Vanmorgen stond de thermostaat op 18.5 graden. Nog te warm. De verwarming gaat (op een enkele uitzondering na) hier niet hoger dan 18 graden in de koudere maanden. Ook ik trek er vaak een extra vest over aan, ook al heb ik al enkele laagjes aan. Mijn reden hiervoor is vooral financieel, maar gezondheidstechnisch is het ook ongelooflijk slecht de verwarming op 23 graden (ik geloof dat dat wel zo ongeveer het gemiddelde van de Nederlander is) te zetten. Dag en nacht. Want dat wil ik ook nog melden: er zijn momenten dat ik het vergeet, maar 's nachts gaat de verwarming uit en daarvoor in de plaats gaat een warmwaterzakje mee naar bed. Heerlijk! Desnoods een extra dekbed erbij en ik slaap prima. En het scheelt een keelpijntje.

  Of ik het tot 1 november vol zal houden? Dat durf ik niet te zeggen, maar zolang de temperatuur overdag in huis de 18 graden nog haalt door de zon, zal de verwarming hier nog niet zo snel aangaan.

  En even een tip om het thuis toch warm te laten voelen: kom van een kouder buiten de deur binnen - het is binnen sowieso warmer dan buiten en dat voel je ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker even naar naar buiten gaan! Is tenslotte ook goed voor de weerstand en vitamientjes ;o)

   Maar even serieus.. 23 graden zeg je?! Daar valt mijn mond dan wel weer een beetje van open. Als de verwarming hier aan gaat is dat tot 19 en bij uitzondering hooguit tot 20! En zoals je zegt: een uur voor het slapen-gaan de thermostaat omlaag en de kachel in de slaapkamer uit laten. We hebben hier niet voor niets allemaal een echte ouderwetse wollen deken tot onze beschikking! ;o)

   Verwijderen
 4. De kachel echt uit laten tot hoelang wij dat kunnen. Geen idee op dit moment brand hij zoizo niet want door de grote ramen en een super goed geïsoleerd huis wordt het nog niet kouder dan 20°C. Kachel staat op dit moment ook op 18°C ingesteld ;) Ben benieuwd hoelang hij op 18°C blijft staan en niet naar de 19°C gaat zoals in het oude huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou dit niet zo graag doen moet ik bekennen. Het is nu al best koud in huis vind ik, en dan vind ik een beetje warmte toch wel heel prettig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Net als Nicole wonen wij "achteraf" in een ouder huis.
  En ik kan je vertellen dat het daar niet bepaald een optie is om niet te gaan stoken.
  Toch...in het verbouwde stuk van het huis waar nu een van de kinderen woont, is de kachel nog niet aan geweest.
  Dus heel erg isoleren werkt!
  Maar ik vind 15 graden niet fijn om in te leven, dus zolang hier de isolatie nog is zoals die is, moet toch echt de kachel aan!
  Die overigens zelden boven de 18 graden komt ( eigenlijk alleen als er visite is).
  Verder heb ik het dan niet koud als ik bezig ben, en in de avond ga ik ( lekker knus) onder een dekentje.
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen