{ VAN RESTAFVAL NAAR LUXE VOEDING }

Zo af en toe een eitje gaat er bij ons in het gezin best in. Naast een gekookt eitje bij de warme maaltijd (bijvoorbeeld nasi of spinazie), worden ze ook gegeten als extra bij een broodmaaltijd of ik gebruik ze in één van mijn recepten. Niet overdreven veel, maar zeg gemiddeld een klein doosje per week. En dat geeft afval.

Nu heb ik nogal de gewoonte om te bewaren wat er te bewaren valt en zo ook met eierschalen. De lege schalen gaan in een kommetje wat standaard in de keuken staat. De kinderen weten inmiddels ook dat de schaal van hun eitje daar bij gelegd kan worden en je ziet ze automatisch - uit zichzelf - netter en voorzichtiger met het tikken of pellen bezig zijn (en dat terwijl de schaal eigenlijk helemaal niet heel hoeft te blijven..).

Zodra het kommetje een kop van eierschalen heeft gekregen maal ik ze fijn in de kleine keukenmachine (maar handmatig met een stamper kan uiteraard ook) en bewaar ze in een schoongemaakte, lege conservenpot. Straks in januari/februari - als mijn druiven hun wintersnoei achter de rug hebben - is de pot (of zijn er potten) gevuld met kleine scherven eierschaal en heb ik genoeg kalk verzameld om mijn planten een extra boost te geven.

Hier zijn de scherven eigenlijk nog net iets te grof naar mijn zin.

Naast het gebruik voor de voeding van mijn druiven verzamel en maal ik de eierschalen ook voor extra voeding voor mijn lavendel en kruidenplanten. Daarnaast zouden de scherven ook kunnen werken tegen slakken, maar die lijken hier voorlopig nog niet bijzonder veel aanwezig te zijn.

Al met al ben ik blij met deze gratis voorziening en vind ik het maar wát leuk om op deze manier mijn planten een extra ondersteuning te kunnen geven. Heeft iets met zelfvoorziening te maken hé  ;o)
Wat doe jij met lege eierschalen? Gooi jij ze gewoon bij het restafval of scheid je ze al wel naar het GFT? Verwerk jij wel eens eierschalen tot een nieuw product?

3 opmerkingen:

 1. Ook ik spaar de eierschalen op in een pot in de keuken. Dit gebruik ik dan ook weer in de moestuin voor extra kalk. En dan heb ik zelf ook weer minder afval.
  Groet Monique.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, Ik spaar ze ook het hele jaar door, eerst tegen de slakken in het voorjaar ik strooi dan een kringetje om de mooiste groenten en automatisch is er dan ook meer kalk in de moestuin voor mijn groenten.
  Ga ze nu ook wat bij de druiven doen dankzij jou tip!
  Bedankt...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier belanden de enkele eierschalen die hier soms worden gebruikt in de compostbak, wel fijngeknepen. Maar dat zal een enkel eitje zijn in een de maand...

  BeantwoordenVerwijderen