{ WIE HEEFT DE GOUDEN TIP? }

Ondanks dat heerlijk zomerse herfstweer blijkt het even lekker in de tuin zitten toch nog wel een dingetje te zijn.. Mijn tuin heeft namelijk tussen mij en mijn beider buren nauwelijks (hoge) beplanting staan. Daarbij blijken beider buren elkaar na decennia buurtbewonerschap erg aardig te vinden en communiceren ze dagelijks hun belevenissen breeduit over en weer óver mijn tuin heen. En om dan maar heel eerlijk te zijn; ik ben daar (stiekem nu al) een beetje klaar mee. En dan heb ik het nog niet eens over de altijd aanwezige nieuwsgierigheid en bemoeienis met mij en mijn gezin; continu vragen wat ik aan het doen ben, onderbreken of ongevraagd meepraten als ik met mijn kind(eren) of visite in gesprek ben of vragen waar we heen gaan als we de deur uit gaan..


Het zijn echt schatten van mensen hoor, eerlijk waar, maar ik hecht toch zeker aan mijn privacy. Dit alles brengt dan ook met zich mee dat ik in rap tempo aan het zoeken ben gegaan naar oplossingen. Een hoog hek zou fijn zijn, maar bij nood goede buren om op terug te vallen is ook geen overbodige luxe. Daarom pakte ik het iets vriendelijker aan en ging op zoek naar wat groene oplossingen.

Om een laag en voor jongste goed te beklimmen hekwerk weg te werken dacht ik er aan twee fikse, eetbare vlierbessen te bestellen, maar waarschijnlijk worden dat toch twee groenblijvende Laurierstruiken. Links zou op deze manier gedekt zijn, dan rechts nog.


Als één van mijn rechter buren halverwege in hun tuin staat, kijkt deze recht mijn keuken binnen. En nee, dan bedoel ik niet 'ze kúnnen mijn keuken in kijken'; ze dóen dat dus gewoon. En dan is het heel simpel: dat vind ik niet nodig. Heeft ook weer iets met privacy te maken. Vandaar dat ik een tijdje terug bij Vreeken's Zaden al een mooie vijgenboom (Brown Turkey) en guave (Psidium Guajava) kocht. Beiden kunnen een fikse hoogte krijgen, maar hebben een verschil: de vijg verliest in de winter zijn blad, de guave daarentegen niet. Mooi! Komt de vijg in de buurt van mijn inmiddels zelf gecreëerde terras te staan en heb ik de guave halverwege op een zeer strategisch zichtpunt geplaatst. Nu maar hopen dat beide planten aan zullen slaan! In mijn eigen tuin meer beschut en op mezelf kunnen zitten vind ik wel zo'n prettig idee.


Maar naast al dit groen moet ik nog dringend op zoek naar een mooie snelgroeiende groenblijvende klimplant. Heeft iemand daar misschien een idee over? Buurvrouw links heeft namelijk een slechte gewoonte waar ik helaas veel hinder van ondervind: ze rookt. Op zich niet zo heel erg natuurlijk (haar lijf), maar ze rookt nooit binnen, alleen buiten. Pal naast de afscheiding van onze tuin. Pal naast mijn achterdeur, met de asbak (leeg plantenbakje) hangend aan de afscheiding. Niet alleen het roken op zich geeft nare luchten, ook het achtergebleven bakje vol as stinkt als een gek. Jak! En dan heb ik het nog niet eens over de hele vroege ochtenden waarop ik mijn ramen open gooi om mijn huis te vullen met heerlijk frisse ochtendlucht... Afijn.. op zoek naar een mooie snelgroeiende groenblijvende klimplant dus. Heeft één van jullie misschien een goed idee?

12 opmerkingen:

 1. Oh, ik kan het me helemaal voorstellen! Ik zou dan ook een afscheiding willen hoe aardig die buren ook zijn. Je hebt zo helemaal geen rust. Is zo'n kant en klare rietmat niet wat? Dat oogt heel natuurlijk, en je hebt instant afscherming.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kamperfoelie is ook snelgroeiend en bloeit veel en lang. Ruikt lekker. Vroegbloeiende clematis groeit ook snel en ruikt ook. In een zachte winter blijft de kamperfoelie ook blad houden. Met strenge vorst wordt het kaal, maar is zo in elkaar gegroeid dat het toch dicht is. Veel succes met het planten. Jammer dat de buren geen rekening houden met de privacy. Francine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. goedendag,mij lijkt een trellie met klimop ertegen aan aan ook een optie.
  Altijd groen en voer voor veel vlinders in het najaar.
  Veel succes.wat ook snel groeit is een klimhortensia.zomergroet van Anneke*

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oei, das lastig. Ik houd ook van privacy.... Een snelle, groenblijvende klimplant is natuurlijk de klimop. Maar die blijft wel altijd maar doorgroeien. Een kardinaalsmuts (bv. euonymus fortunei emerald 'n gold) groeit langzamer, blijft wel groen en wordt ongeveer 2 meter hoog. Succes met alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als basis hen Betonmatten met klimop, en daar verschillende bloeiers tussen, is ook een groenblijvende kamperfoelie .
  Toscaanse jasmijn groenblijvend met heerlijk ruikende bloemen.
  Winterjasmijn groen met heel vroeg kleine gele bloempjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. of Passieflora: blijft groen en hele mooie bloemen, heeft wel n rek of id nodig waar ie zn ranken in kan laten groeien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ojee, buren.....
  De klimop is al genoemd. Je hebt natuurlijk veel verschillende soorten qua groeikracht en bladsoort. Zef vind ik een bamboe in een grote pot of verrijdbare bak ook een geweldige. Kun je zelf bepalen wanneer je het wat afgeslotener wil. Als je dan een beetje een snel groeiend koopt dan hoef je er maar 1 en kun je elke keer vermeerderen voor in nog meer bakken. Tevens een leuk cadeautje dan om aan je buren te geven ;-)
  Succes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is een leuke tip, een verrijdbare bak met bamboe!

   Verwijderen
 8. Oh wat lijkt mij dit super lastig, ik moet hier al wennen dat men zo binnen kan kijken door het raam... Laat staan in je tuin. Ben opeens heel blij met de hoge schutting! Hopelijk vind je een mooie fijne oplossing in het groen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Inderdaad een bamboe in verrijdbare pot (niet in de volle grond want het gaat heel je tuin door)...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb een gedeelde achtertuin met 4 woningen, met een plaatsje voor jezelf een gedeelte met een gezamenlijke toegang. Ik woon in het midden precies tegenover de toegangsdeur. Ik zit dus altijd in het zicht. Het plaatsje geheel dichtmaken met een schutting kan op zich wel ,maar dan zit je wel erg opgesloten omdat dat plaatsje niet heel groot is. Meestal zet ik in de zomer mijn parasol zo neer dat ik niet in het zicht zit, maar ideaal is dit niet. Dus ik wil ook een groene afscheiding maken met struikjes zodat ik toch wat vrijer kan zitten. Ik heb geen nieuwsgierige buren en zelf hecht ik ook aan mijn privacy, dus echt problematisch is het niet, maar vind het toch fijner als het wat meer afgezet is.

  BeantwoordenVerwijderen