{ FINANCIËLE MAANDAG - OP WOENSDAG }

Goedemorgen Monique,

ik wil je even laten weten dat ik heel blij ben met de financiële maandag. Hier elke zaterdag uitbetaling en heb het nu ook in een leuk schriftje gezet met gekleurde pennen en stiften. Was ik heerlijk bezig. Ook hier wil ik je voor bedanken. Niet alleen je wijze woorden waar ik over nadenk, maar ook het freubelen in mijn schrift (had mezelf verwend bij Action; gekleurde pennen, stiften en een mooi blok met plaatjes (€3.80). Voorheen mocht ik dit nooit want ja er was altijd wel een huishoudelijk klusje te doen. Dus dubbel blij met je blog!

Hartelijke groet van Mina
(ingekomen via mail)

Kijk.. en daar doe ik het dus voor. Dank je wel Mina!


Snel aan de slag nu. Niet helemaal volgens schema, maar vandaag dan toch nog een 'financiële maandag' voor deze week. Laten we zeggen dat het leven me even in heeft willen halen, maar ik ben nog net op tijd om het volgende met jullie te delen:

We zijn nu zo goed als op de laatste dag van januari aangekomen. Als het goed is heb je nu zo'n beetje alle nieuwe te verwachten inkomsten en uitgaven voor komend jaar op je rekening voorbij zien komen. Nu is dan ook het beste moment om al die bedragen één voor één te gaan noteren. Niet in je schrift, maar gewoon op een kladje. We maken daarvoor 3 kolommen: 1/ inkomen, 2/ vaste lasten en 3/ variabele lasten. Variabele inkomsten (denk aan bijvoorbeeld verkoop tweedehands waar, statiegeld, gevonden geld of een toegestopt muntje) noteer ik persoonlijk niet in mijn budgetberekening, aangezien ik dergelijke inkomsten altijd direct weg berg in één van mijn spaarpotjes.

Noteer welke bedragen er steevast elke maand worden afgeschreven. Huur of hypotheek, energie, water, sport, tijdschriften enz. Schrijf ze onder het kopje 'vaste lasten'. Daarnaast heb je ook uitgaven welke niet elke maand terug zullen komen, niet altijd hetzelfde zijn of soms maar eenmalig voorkomen. Zet deze bedragen onder het kopje 'variabele lasten'.

Als het goed is heb jij nu ook een goed zicht op je financiële verkeer. Ben je al ergens van geschrokken?


Als je alle inkomsten en uitgaven van deze ene maand hebt genoteerd, ga je rekenen. Simple as that. Zet een grote streep onder de drie kolommen en bereken je totale inkomsten, alle maandelijks terugkerende lasten en alle af en toe afschrijvingen. Je eindigt met drie bedragen. Trek nu het totaal de vaste en variabele lasten van je inkomsten af. Hoeveel hou je over?

Ok.. dit kán dus een hele 'eye-opener' voor je gaan worden. Geef je écht zoveel uit aan de sportschool? Misschien is een keer of wat de fiets pakken een goedkopere optie om in beweging te zijn. Kan de energierekening écht niet wat omlaag? 's Avonds toch maar eens lekker een deken op de bank en de thermostaat (eerder) naar beneden. Wat vind je zelf? Valt het bedrag wat je per maand over houdt tegen? Kijk dan nog eens goed naar je uitgaven. Zijn die echt onvermijdelijk? Neem dan je inkomsten eens onder de loep. Is daar iets aan te veranderen?


Onze boodschappen worden - samen met nog wat posten - gedaan van het bedrag wat per maand over blijft als alle lasten van de inkomsten af zijn. Maar is dat genoeg? Om daar achter te komen kun je eigenlijk maar één ding doen.. bonnetjes bewaren!

Nu weet ik dat menigeen een grote hekel heeft aan het bewaren van bonnetjes (het is zo'n gedoe, ik raak ze altijd kwijt, mijn portemonnee puilt uit), maar heus, het is de moeite waard. Vandaar dat ik dit bericht met de volgende 'opdracht' af wil sluiten: bewaar over heel de volgende maand álle bonnetjes van ál je uitgaven. ALLE.

Ik denk dat we daarmee wel eens een volgende 'eye-opener' te pakken kunnen hebben..  ;o)

Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor je reactie ♥

Alle reacties worden gelezen, echter vanwege modereren niet direct geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie onder mijn bericht ziet staan!