{ FINANCIËLE MAANDAG - SPAREN }

Jongens wat bijzonder..  *Ü*  En een beetje eng ook tegelijk. Maar we gaan er voor! Met alle liefde laat ik jullie kennis maken met het wel en wee van mijn eigen persoonlijke budgetplan. Waar ik jullie hier dan ook direct op wil wijzen: het is mijn budgetplan. Geen idee of het op wat voor manier ergens verantwoord is, maar voor mij werkt het. En goed. Dus zijn jullie er klaar voor? Dan gaan we van start!


Om te beginnen gaan we - hoe gek het misschien ook lijkt - nog niet beginnen met het noteren van de uitgaven. Huh?! Nee. Hoe graag jullie dat misschien ook zouden willen; persoonlijk denk ik dat een goed financieel plan begint met een stukje psychologie: sparen. Hé bah.. sparen?! Tja.. valt misschien wat tegen hé? Maar sparen is wat mij betreft dé drijfveer om goed met je financiën om te gaan. Want hoe meer je zicht hebt op de reden waaróm je zuinig wilt doen, hoe meer kracht je hebt iets wel of niet aan te kopen. Klinkt eigenlijk best logisch, vind je niet?

In mijn etui zat nog een fineliner, maar een gewone pen werkt hierbij ook uitstekend.

Als het goed is heb je na mijn bericht van vorige week een doodgewoon schrift en pen bij de hand, maar zo niet (en wil je toch graag een poging wagen grip op je geld te krijgen): stap gerust ook deze week nog in. Voor wie al wel het schrift en de pen klaar heeft liggen om aan de slag te gaan: misschien is het handig er ook nog even een potlood, gum en kladpapier bij te pakken, want ik denk dat er deze week eerst behoorlijk wat gedacht en gekrast gaat worden  ;o)

Mijn verschillende spaardoelen zijn onder andere vakantie, tuin, hekwerk, interieur en auto.

Schrijf om te beginnen eens op een kladje op waarvoor je zou willen sparen. Dúh! Dat weet je toch heus zelf wel. Ja vast, daar twijfel ik niet aan, maar serieus. Schrijf het eens op. Wat zijn voor jou (en eventueel je gezin) belangrijke doelen? Een nieuwe auto, babykamer of jacuzzi misschien? Over 5 maanden een nieuwe bikini, extra zakgeld voor de vakantie of aan het eind van het jaar een mooi parfum? Denk ook eens wat verder weg: heb je straks een pensioengat te vullen of denk je er aan naar een kleinere woning te verhuizen als de kinderen zijn uitgevlogen? Werkelijk, het kan van alles zijn. Het is jouw doel, jouw spaarplan.

Nog even wat kleur er in.. Ik kan niet wàchten om daarna ook de vakjes in te kunnen kleuren  ;o)

Zodra je een lijst met jouw doelen hebt gemaakt (het maakt niet uit hoeveel doelen het zijn; één, twee, tien of meer) zet je ze over in je schrift. Niet op de allereerste bladzijde, maar minimaal op bladzijde 4, 5 of 6. Laat aan het begin van je schrift een paar bladzijden over voor andere financiële posten; daar komen we later op terug. Schrijf, teken, verf of wat dan ook, doe het op jouw manier. Maak je spaardoelen voor jou aantrekkelijk om naar te kijken en laat het een feestje zijn, elke keer als je iets in je spaarpot(ten) stopt.

Een aparte spaarpot, zonder specifiek doel, voor de lange termijn.

Krijg je al een beetje een idee? De smaak te pakken? Zijn je gedachten al aan het wirwarren wat je nu écht eens bij elkaar zou willen sparen? Ga dan maar snel aan de slag. Volgende week gaan we weer een stapje verder. Succes!

P.S. Zul je alsjeblieft in de tussentijd wel je eventuele vragen stellen, micht je ergens tegeaan lopen? We gaan dit gewoon samen voor elkaar boksen. Ok?

10 opmerkingen:

 1. Alleen al door jouw schrijfstijl worden we allemaal enthousiast denk ik! Veel succes en plezier iedereen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zeg goed bezig ....maar niks voor mij .....ik koop nooit zoveel....spaar iedere maand een beetje ...en dat is voor dingen die op mijn pad komen...let wel op wat ik koop bij de boodschappen maar ook daar in ben ik altijd terug houdend geen inpuls aankopen..etc daarom bestel ik bij de picnic koop wat ik nodig heb.....gooi bijna nooit eten weg....heel soms een of twee dingen uit de voorraadkast die over datum zijn....maar ook de voorraad kast houd ik beperkt ..niet teveel ....winkels zijn bijna altijd open dus....maar met zijn twee is het allemaal veel makkelijker denk ik....alhoewel de honden ook aardig wat kosten....nou ik ben tevreden net wat ik heb we hebben gelukkig geen leningen etc ...ja hypotheek dat wel.....maar ik koop pas iets als ik er geld voor heb anders maar niet.....een mens heeft zoveel...pffff ...en ja ik geef ook geregeld wat aan andere...en moet zeggen daar word ik het gelukkigst van...nou meis ik lees lekker mee...wieweet wat ik er nog van leer...liefs Ria 💕💕💕

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien leren wij dan ook wel van jou Ria. Dank je wel! ♥

   Verwijderen
 3. Dag Monique, ik lees hier sinds vorige week mee en heb met genoegen meerdere blogs terug gelezen. Heel veel sterkte in je situatie en ik ga zeker gebruik maken van je financiele tips! Hoeveel procent van jou inkomsten gaat naar de spaarpotjes?(of ben ik dan te snel?)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Judith, leuk dat je een reactie achter hebt gelaten. Welkom!

   Zelf werk ik totaal niet met de percentages, maar ik heb wel een overzicht (uit de jaren '40) welke ik hier later in het verhaal wil delen. Laten we zeggen dat ik het lekker rustig aan, stap-voor-stap hoop te doen ;o)

   Verwijderen
 4. Heel anders dan ik had verwacht en de hokjes per doel is dat met een reden? Moet er nog even inkomen merk ik wel. Mina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mina, ik maak gebruik van de hokjes om het sparen straks overzichtelijker en aantrekkelijker te maken.
   Als het niet jouw ding is moet je het ook zeker niet zo doen. Maak een overzicht wat goed voelt voor jou hé? Maar ik kom later nog verder op de hokjes terug.

   Verwijderen
 5. Wat schrijf je dit super leuk, je maakt het zo allemaal wel wat leuker!

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie ♥

Alle reacties worden gelezen, echter vanwege modereren niet direct geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie onder mijn bericht ziet staan!