{ FINANCIËLE MAANDAG - BUFFER }

Wat leuk om zo met jullie stap-voor-stap door mijn financiële reilen en zeilen te gaan zeg. En wat leuk ook om jullie reacties te mogen lezen! Niet alleen hier op mijn blog, maar ook rechtstreeks via een email of whatsapp bericht. Het doet me goed te mogen lezen dat ik op deze manier een aantal van jullie vooruit kan en mag helpen. Dank je wel!

Het brengt me echter wel even op een blijkbaar belangrijk punt. Vanwege gebeurtenissen in het verleden heb ik sinds lange tijd voor de reacties op mijn berichten moderaten aan staan. Dat betekend dat een reactie wel bij mij binnen komt, maar dat deze niet direct zichtbaar onder het bericht komt te staan. Hier is naar ik begrijp enige verwarring over ontstaan. Zolang een bericht geen spam is of negatieve uitlatingen jegens mij betreft, worden àlle reacties geplaatst. Het zij met een kleine delay van maximaal 12 uur, het zij niet altijd met een reactie vanaf mijn kant, maar echt alle reacties worden geplaatst. Ok? Dan nu snel verder met de volgende stap naar een grotere kennis van je financiën.Vorige week hadden we het over het bedenken en noteren van jouw persoonlijke spaardoelen, wat die spaardoelen ook mochten zijn. Zolang ze voor jou belangrijk zijn, zijn ze de moeite waard er werk van te maken. Nu ben ik eigenlijk wel heel erg benieuwd wie van jullie er bij de spaardoelen aan gedacht heeft ook het doel 'buffer' te noteren...  ;o)  Op de pagina na je spaardoelen in je schrift reserveer je een hele bladzijde voor je financiële buffer. Hier zet je een aantal trefwoorden van apparaten die voor jou belangrijk zijn; waar je het liefst geen enkele dag zonder zou willen (of kunnen). Onder mijn buffer vallen bijvoorbeeld een koelkast, wasmachine, strijkijzer, fiets en stofzuiger. Voor jou zou er bijvoorbeeld een droger, magnetron, HR-ketel of OV-kaart op kunnen staan. Ook hier geldt weer: wat is voor jou belangrijk?

Maak je buffer-doelen zichtbaar. Dat kan door alleen de trefwoorden te noteren, maar het kan ook door er een vrolijke tekening of meerdere 'doodles' bij te maken. Het is volledig aan jou hoe je het doet, maar noteer!


Waar je deze week ook over na kunt denken is op welke manier je voor de diverse doelen wilt gaan sparen. Ben je sterk genoeg 'in het echt', in huis te gaan sparen of is het maken van een paar virtuele potjes bij de bank voor jou een betere optie? Het maakt in principe niet heel veel uit, al gaat mijn voorkeur uit naar het ouderwetse sparen 'in de oude sok'. Op deze manier zie je direct wat een (extra)  inleg of uitgave met je spaarsaldo doet. Mogelijk denk je nog een keer na voordat je je uitgave doet!


Probeer deze week al je spaardoelen letterlijk zichtbaar te maken. Creëer virtuele potjes bij je bank, haal eenvoudige enveloppen in huis of gebruik lege opgespaarde jampotjes waar je je maar geen raad mee wist. Hou het sober, eenvoudig of knutsel, kleur en verf er flink op los. Jouw financiële plan, jouw persoonlijke aanpak. Betrek er eventueel de kinderen bij om ook hen te laten proeven van je nieuwe spaarvirus. Hoe eerder het inzicht hoe beter!

4 opmerkingen:

 1. Bedankt voor je intro (uitleg was o.a. voor mij bedoeld) en ja ja, ik had buffer genoteerd, ik had het zelfs bovenaan staan! Ik spaar tegenwoordig in virtuele spaarpotjes die zijn gekoppeld aan mijn spaarrekening. In het verleden geld in echte enveloppen bewaard, maar dat geld is gestolen (niet door een inbreker maar door ex-partner), dat zal me niet nog een keer gebeuren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh bah! Wat een ellende hé? Fijn dat het tegenwoordig zo fijn online te regelen is!

   Verwijderen
 2. Ik heb ook virtuele spaarpotjes, maar ze hadden wel erg weinig aandacht gekregen de laatste tijd :) Ik ga er vandaag tekeningen van maken, omdat ik het toch zo ontzettend leuk vind staan! Mooie hoofdletters heb je trouwens.
  Wij hebben een grote en een kleine buffer> een grote om altijd tickets te kunnen boeken in het geval mijn (schoon)moeder komt te overlijden en zij woont bijna aan de andere kant van de wereld. Om dat ook voor onze 2 kinderen te kunnen betalen, is dat al met al een best bedrag wat altijd apart staat.
  De kleine buffer is voor de auto, koelkast, dierenarts en rijbewijs van jongste (is hij nu mee bezig, maar omdat jongste een psychiatrisch plakkertje heeft, zal dat nog wel even duren).
  Ik zou , als het lukt, dit jaar weer heel graag op vakantie gaan. Het is voor mij nu 3 jaar geleden en waarschijnlijk mag ik dan nog niet klagen, maar ik merk de laatste tijd dat ik het zelf heel graag zou willen. Dus dat wordt ook een spaardoel! Naast de tuin, opknapwerk aan het huis, nieuwe wandelschoenen (deze zijn gescheurd jammer genoeg).
  Als ik het zo opschrijf, dan is er werk aan de winkel! Het is nogal niet een waslijst.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oohh.. hier nog zo'n waslijst hoor! Maar door het goed te noteren weet je tenminste wáár je dat geld voor opzij aan het zetten bent. En mooier nog.. je zíet het ook. Zó leuk!
   Goed doel voor je grote buffer trouwens. Absoluut niet fijn om over na te moeten denken, maar wat fijn als je gewoon het geld klaar hebt liggen mocht het nodig zijn! Fijn om te mogen lezen Jacqueline, dank je wel!

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie ♥

Alle reacties worden gelezen, echter vanwege modereren niet direct geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie onder mijn bericht ziet staan!