{ FINANCIËLE MAANDAG - DE VERDELING }

Eerder in de serie { FINANCIËLE MAANDAG } is mij om de verdeling of percentages binnen het maandelijkse budget gevraagd. Wat is een verantwoord bedrag om uit te geven aan boodschappen? Kunnen de kosten van gast en licht misschien toch beter wat omlaag? Nu heb ik persoonlijk niet eerder met dit principe gewerkt, maar uiteraard ga ik hier maar wat graag met jullie mee aan de slag. Zelf heb ik altijd gekeken naar wat er na de berekening 'inkomsten - uitgaven' van mijn geld over bleef en verdeelde daaruit mijn overige uitgaven (boodschappen, zakgeld, sparen, kapper, cadeaus ed.). Voor mij werkte dit prima, omdat ik denk een redelijke balans te hebben, maar wie weet waar ik zo direct achter kom tijdens mijn eigen reis door het 'percentage-principe'. Zullen we gaan?

Tijdschrift 'Moeder' Januari 1937

In een tijdschrift uit 1937 vond ik een heel mooi lijstje met de toen geadviseerde procentuele verhoudingen. Of dat in de huidige tijd nog steeds een goede leidraad is durf ik je op voorhand niet te zeggen, maar we gaan er gewoon maar eens mee aan de slag. Komt 'ie:

Voeding   43%
Kleeding   9,5%
Huishuur   19%
Vuur en licht (soms waterleiding)   5%
Ziekenfondsen en verzekeringen   3,5%
Wasch   1%
Belasting   3,5%
Contributies en kerkelijke bijdragen   3%
Schoolgeld   3%
Kranten en tijdschriften   1%
Ontspanning en reizen   1,5%
Onderhoud huis en eventueele hulp   1%
Diversen b.v. onvoorziene uitgaven aanvulling linnenkast enz.   3,5%
Sparen   1%


Wat opvalt als ik bovenstaande procentuele verhoudingen toe pas op mijn eigen inkomen is dat ik er niet heel erg veel naast zit. De opvallendste verschillen zijn in mijn geval de huur (dankzij huurtoeslag zit ik netjes onder de genoemde percentage), gas/licht en water (daar zit ik boven, maar wel met die opmerking dat ik mijzelf een buffer heb ingesteld door een iets hogere maandtermijn te betalen) en belasting (daar betaal ik in onze tijd procentueel toch echt meer aan). Verder moet ik zeggen dat ik behoorlijk met de genoemde verhoudingen uit vooroorlogse tijd mee kan komen. Hoe bijzonder is dat! Al praten zij met fl 1800,= wel over een jaarinkomen en kunnen wij dat bedrag in euro's als een gemiddeld maandinkomen zien..

Wat mij buiten bovenstaande nog meer op is gevallen is het verschil tussen voeding en sparen toen bij hen en nu bij mij. Mijn kosten voor voeding zijn beduidend lager dan de genoemde uit de jaren '30 en mijn spaarpercentage ligt juist weer hoger. Wat zou hier de reden van zijn?

Kleding is ook een fiks verschil: dat staat bij mij zo goed als op nul. Ik gun het mezelf gewoon niet. Niet goed, ik weet het, ik zou gewoon meer voor mezelf moeten zorgen, maar liever zet ik een centje extra opzij zodat mijn kinderen (later) niets tekort komen. Kleding voor mezelf probeer ik af en toe bij de kringloop te scoren en verder draag ik gekochte kleding gewoon ook heel veel jaar achtereen. Kleding en zakgeld voor de kinderen betaal ik van ieder hun eigen kinderbijslag, vandaar dat deze bedragen nergens in mijn budget terug te vinden zijn.


Dank je wel Judith, voor je vraag over de procentuele verdelingen. Hopelijk heb ik jou en andere lezers met dit bericht een beetje een idee gegeven van de verschillende verhoudingen binnen een uitgavenpatroon. Ook ikzelf ben er weer wijzer van geworden!

Wie durft nog meer zijn eigen uitgaven met bovenstaande percentages onder de loep te nemen?

10 opmerkingen:

 1. Vroeger wren de kosten voor eten veel hoger dan nu. Ik vond in een oud kookboek van mijn moeder ook een lijstje. Ik heb het aan haar teruggegeven het was zo leuk!
  Ze kocht toen ook een lichtpenning. Je had meters waarin je de penning moest stoppen en dan had je weer stroom. Ze ging een keer per week naar het washuis en daar kon je de was doen. Ook een keer per week naar het badhuis voor een stortbad.
  Ik weet niet meer precies wat de prijzen waren. Iets van 35 cent voor margarine en 60 cent voor een fles chocolade vla. Dat was in 1961.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om dat nog terug te kunnen vinden hé Marie? Ik ben er dól op!
   Soms denk ik wel eens dat het beter zou zijn als we weer terug zouden gaan naar de lichtpenning. Zouden niet veel meer mensen stukken zuiniger om gaan met hun energie?
   Dank voor je reactie!

   Verwijderen
 2. Dank je wel Monique, voor je meedenken!!
  Leuk om te zien die oude woorden! En toch zo actueel. Ieder kan er z n eigen draai aan geven, en dat zal best wel per gezin verschillen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat denk ik ook zeker Judith. Daar ben ik soms ook echt wel nieuwsgierig naar ;o)

   Verwijderen
 3. This was interesting, Monique. I admire your organization.
  Amalia
  xo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Amalia. Organization is my standard; without it I'm just running around like crazy ;o)

   Verwijderen
 4. Dank je wel voor je inspirerende budgetblogs! Het heeft me echt aan het denken en bugetteren gezet. Ik woon echter in Noorwegen, dus ik moet het een en ander aanpassen aan de noorse kronen en de (dure) levensstandaard hier. Daarnaast heb ik geen vast inkomen, ik werk als oproepkracht, wat het nog wat lastiger maakt. Maar ik kom zeker een heel eind.
  Wat ik heb ingevoerd nav jouw blogs, is dat ik veel meer met budgetten aan de slag ben gegaan. Ik woon samen met mijn jongste zoon (14) en doe nu samen met hem boodschappen. Hij is gek op koken, maar denkt dat de bankbiljetten op mijn rug groeien. En hij vindt allerlei recepten waar veel liflafjes voor nodig zijn. Als we nu samen een boodschappenlijstje maken, ziet hij dat dingen gewoon niet kunnen ivm met het budget en/of ik ga samen met hem in de supermarkt op zoek naar goedkopere alternatieven. Dus je hebt niet alleen mij al geholpen, maar ook hem! Super!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn om deze feedback te mogen ontvangen Summer! Dank je wel.

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie ♥

Alle reacties worden gelezen, echter vanwege modereren niet direct geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie onder mijn bericht ziet staan!