{ FINANCIËLE MAANDAG - IN GEVAL VAN NOOD }

Of het nu echt met de { FINANCIËLE MAANDAG } te maken heeft, tja.. daar kun je over speculeren, maar graag heb ik het vandaag even over voorbereidingen voor onverwachte zaken. Zéér onverwachte zaken. Want wie had vrijdagavond gedacht dat zaterdagochtend half Nederland last zou hebben van een per ongeluk in Alblasserdam ontsnapt chemisch goedje?

Voorbereid op een ramp

Hier, aan de rand van de plek waar het gebeurde hebben we er geen enkele last van gehad. Geen nare lucht, geen ramen of deuren dicht te houden en ook geen last van wat het ontsnapte goed met je zou kunnen doen. Enkel een sms met 'Extreme Alert' van 'Noodwaarschuwingen'; het leek om een 'onschuldig' iets te gaan (al heb ik daar altijd zo mijn bedenkingen bij). Hoe anders zou dat zijn geweest als de gezondheidsrisico's niet nihil waren en de wind de andere kant op had gestaan? Het deed me denken aan hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn en hoe we ons misschien een beetje voor kunnen bereiden op kleine of grote(re) rampen.

Jaren terug kocht ik om deze reden eens een mooie, grote en duidelijke opbergdoos. Langzaamaan begon ik de doos te vullen met de naar mijn idee belangrijke dingen voor als er onverhoopt iets zou gebeuren. En ik thuis zou zijn natuurlijk, want ben ik onderweg dan heb ik er geen ene snars aan.. Maar toch, het geeft mij een fijn gevoel ook voor mijn gezin te kunnen zorgen als dat écht nodig mocht zijn. Wat zit er inmiddels al allemaal in de doos?


Om te beginnen heel simpel een berg (oude) verbanden en pleisters, denk aan de spullen in een EHBO-doos. Daarnaast een aantal (spotgoedkope) regencapes en een paar standaard medicatie zoals paracetamol (voor alle noodzakelijke leeftijden binnen mijn gezin). Verder ben ik al flink op weg de lijst gevonden op de site van de Rijksoverheid compleet te krijgen. Radio, batterijen, zaklamp, fluitje. Ik raad je echt aan eens een kijkje op de site te nemen; je vindt er heel veel nuttige informatie voor als..

Wat dit nou te maken heeft met { FINANCIËLE MAANDAG } vraag je je af? Nou, je zult waarschijnlijk een paar aankopen moeten doen welke je anders niet zo snel of helemaal niet zou doen. Water bijvoorbeeld. Heb ik anders nooit in huis gehad, maar nu dus wel. En af en toe moet ik dat water vervangen voor nieuw, net als de paracetamol en andere voor ons gangbare medicatie. En weet je hoe ik daar zicht op hou? Als bijvoorbeeld een medicatie op is haal ik nieuwe, berg die op in de 'nooddoos' en haal daar de 'wachtende' medicatie uit voor direct gebruik. Zo ook met bijvoorbeeld de batterijen. Verder is de inhoud vrij 'tijdloos' te noemen. Het zit opgeborgen en blijft hopelijk ook zo. Maar moet je nu ineens alles in huis gaan halen en een fortuin uitgeven? Nee hoor; neem elke keer dat je een boodschap haalt wat mee voor in de 'nooddoos' en struin de kringloop (of familie/vrienden) af voor een goede opbergdoos en radio (op batterijen).

Voorbereid op een ramp

Zit ik in een fase van blinde paniek ofzo?! Nee hoor, echt niet. Maar een beetje voorbereiding en enige rust in het idee ook zorg te kunnen dragen in geval van nood is (voor mij) gewoon fijn. Denk jij hier ook wel eens over na? En heb jij al enige voorbereiding getroffen voor als het écht nodig mocht zijn? Of laat je het allemaal maar een beetje langs je heen waaien..

Afgelopen zaterdag was ik in ieder geval maar wat blij dat de wind de andere kant op stond. Heb jij er last van gehad?

4 opmerkingen:

 1. Ik woon in Drenthe en wij hadden heel veel kast van de stank!
  Een goedgevulde verbanddoos staat bij mij op een vaste plek, samen met een knijpkat én een lantaarn met kaarsen en lucifers.
  Groet, Ikkelien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou zeker...toen ik wakker werd zo’n nare geur in huis ik zoeken beetje gasachtig rubberig heel raar...maar kon niks ontdekken ik zeg nog tegen Hemmes we mogen echt wel koolmonoxide meters plaatsen want die hebben we niet...ja zeg Hemmes maar dat ruik je niet hoor....maargoed het sloeg echt gewoon op mijn keel!!...toen ik mijn iPad pakte en nog even koffie dronk voor dat ik naar de winkel zou gaan....en daar kas ik op fb bij diversen mensen wat er was gebeurd en dat we de ramen dicht moesten houden en de ventilatie uit doen!....ik rook het dus toch ..wat ik ne gelijk afvroeg men wist niet om wat voor stof het ging ...zo vreemd heeft zo’n bestuurder van de vrachtauto geen vrachtpaoieren ?..ik vind dit nogal duister en niet kloppen....en wat ik dat het ergste vind we moeten als groen doen tegenwoordig eco zus eco zo alles voor een beter milieu ...maar wat vinden we dan van zo’n vrachtauto met watte ? ...raar dat niemand daar over begint...en inderdaad ik zei ook tegen Hemmes hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn in deze wereld....nou meis liefs Zria 💕💕

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het idee voor zo'n doos/kist ligt er al jaaaaaaaren, maar de uitvoering is nog een ander dingetje. Goed dat je dit aankaart, ik ga beginnen op de site van de Rijksoverheid.... Wel mooie doos heb je hiervoor gevonden, nog nooit eerder gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Top hoor! Goed voorbereid! Ik denk dat je die dingen ook sneller doet als je kleine kinderen hebt, dan ben je veel kwetsbaarder. Toen die van ons klein waren had ik twee grote weekendtassen voor 'nood'. Eén stond achterin de auto, één in de bijkeuken. Ook met sokken, ondergoed, droogvoer, opwindradiootje, zaklamp, water, geld, en al die spullen die jij noemt. En kopieën van paspoorten enzo.

  Nu de kinderen groot zijn zijn ze verdwenen.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie ♥

Alle reacties worden gelezen, echter vanwege modereren niet direct geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie onder mijn bericht ziet staan!