{ FINANCIËLE MAANDAG - STIEKEM FORTUIN }

Nu is 'fortuin' (groot kapitaal) misschien wel een heel erg groot woord, maar zo door de jaren schuldsanering wist ik me altijd een klein beetje veilig. Waar anderen tegenover mij nogal eens minderwaardig, achterlijk of ouderwets over hebben gedaan is voor mij steeds een bron van rust gebleken. Dán maar ouderwets..

gratis zegels sparen
Gratis zegels, voor gratis producten. Voor mij absoluut geen enkele reden om steeds
naar deze winkel terug te keren. Ik kom er alleen bij een fikse luier-aanbieding..

In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat ik het liefst mijn boodschappen bij de welbekende blauwe supermarkt doe. Vaak heb ik er over nagedacht wat daar de reden van zou kunnen zijn en ik moet je zeggen dat ik steeds weer terug kom op twee 'oorzaken': 1/ het glutenvrije aanbod is er goed (en wordt steeds groter) en 2/ de gebruikte kleur van de supermarktketen spreekt mij gewoon aan. Pardon? Ja, de kleur..

Van nature ben ik een heel erg groot gevoelsmens. Geuren, kleuren en emoties kunnen voor mij heel erg bepalend zijn en in deze heeft het zeker ook invloed op mijn koopgedrag. Hoewel winkelen bij andere supermarktketens mogelijk logistiek veel praktischer en financieel misschien zelfs ook iets goedkoper kan zijn, walg ik bijvoorbeeld van de geel/zwarte keten. Mijn boodschappen komen om die reden dus niet daar vandaan. Maar daar wilde ik eigenlijk helemaal niet heen met mijn verhaal..

Nóg een voordeel van winkelen bij 'mijn' blauwe winkelgigant is de mogelijkheid tot aankopen van spaarzegels. Je weet wel; die zegels die ik vroeger altijd voor mijn opa en oma in mocht plakken. Diezelfde zegels koop ik nu ook, spaar ze op en laat mijn dochter er lekker mee tuttelen en 'winkeltje spelen'. Zo leuk! Maar wat levert het mij nog meer op?

koopzegels sparen rente

"Allemachtig! Al die moeite voor maar drie euro.", "Mens, dat je dat doet. Wat win je er nou op?", "Alles is al zo duur, koop je dan ook nog die zegels erbij? Waarom?". Nou.. ik zal je precies vertellen waarom. Als ik een boodschap doe voor laten we zeggen een euro of tien, betaal ik er aan de kassa elf. Die ene euro is als het ware ongemerkt mijn spaarpot ingegaan. Maar er is een verschil! Zou ik mezelf namelijk beloven elke keer dat ik boodschappen doe het percentage aan zegels als zakgeld weg te stoppen, dan is er grote kans dat dit óf toch niet gebeurt óf ergens halverwege uit de spaarpot wordt geroofd. Niet echt handig dus! Af en toe een bedrag overschrijven naar mijn spaarrekening kan ook, maar dan is het nog steeds als geld zichtbaar, dus makkelijk terug te storten of mee te rekenen bij mijn vermogen (= schuld aflossen). Waar blijft dan mijn veilige gevoel in geval van nood? Met dat ene boekje achter de hand heb ik altijd een mini buffer voor een nodig brood. Of luiers. Medicijnen..

Elke keer als ik wat boodschappen haal antwoord ik positief op de vraag of ik koopzegels wens. Waarom? Om enkel en alleen deze ene simpele reden: haast onzichtbaar spaar ik zachtjes aan een klein kapitaaltje bij elkaar. Met bij een vol en ingeleverd boekje ineens een 'bonus' van € 50,00 in je zak. Is dat dan niet heerlijk om de kinders mee te verwennen?

Bezoek jij om een bepaalde reden een specifieke winkelketen? En spaar jij ook (nog) 'ouderwets' koopzegels voor een extraatje later in het jaar? Of is dat alleen nog voor de oudste generatie bedoeld..

14 opmerkingen:

 1. Vroeger spaarde ik ze ook. Voor de vakantie. Dan hadden we wat extra. Soms voor noodgevallen. Voor onszelf maar ook wel eens voor anderen. Ik merkte het niet dat ik wat meer uitgaf. En inderdaad dan heb je zo maar een klein fortuintje bij elkaar. Nu doe ik het niet meer. Waarom? Geen idee ik ben er zomaar een keer mee opgehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, ik ben niet van de zegeltjes. Ik spaar ze momenteel wel even, maar dat is voor de kleindochter van mijn nicht. Voor de knuffeltjes. Zo, nu weet je meteen waar ik mijn boodschappen doe ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is dat spaarzegels? Kennen wij in Vlaanderen niet. Wel spaarpunten op je rekening, en bij 500 punten een bon van 5€, te besteden voor je volgende aankopen.
  misschien toch hetzelfde?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij sommige supermarktketens kun je spaarzegels kopen. Voor elke € 1,00 aan boodschappen mag je voor € 0,10 één zegel aanschaffen. Bij een vol spaarboekje met 49 zegels ontvang je geen € 49,00 (49 x € 0,10), maar € 52,00; een extra van € 3,00 dus. Niet de wereld, maar een boekje vol met zegels achter de hand voor een geval van nood voelt voor mij wel prettig ;o)

   Verwijderen
 4. Zulke spaarzegels kennen we in België niet. Wat onze bank wel heeft, is dat als je een verrichting met je kaart betaalt, die afgerond wordt naar de volgende euro en dat bedragje gaat dan automatisch naar de spaarrekening. Met meerdere betalingen wordt dat in één keertje gestort. Is telkens een klein bedragje maar op het einde van de maand best een leuk extra.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me ook een fijne manier om net even een extraatje bij elkaar te sparen.

   Verwijderen
 5. Ik ga ook altijd naar de Albert Heijn omdat die voor mij de gunstigste locatie heeft. Ik ben onder de indruk van die 50,-! Dat is een mooi bedrag zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hm nee ik doe er echt nooit aan mee, ik ben wellicht niet gemotiveerd genoeg en raak de zegels steevast kwijt, ook hebben wij hier geen ah dichtbij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Naar aanleiding van je blog ga ik er toch eens over nadenken. Trekt me ook best wel om op deze manier eens een bbq te kunnen financieren. Vond dat in de zomer zo duur, als je het in 1x koopt.. of voor andere luxe dingen achter de hand te hebben. Als het duur is, kan ik er toch minder van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haast zonder dat je het merkt kun je zo inderdaad makkelijk een extraatje bij elkaar sparen. Een bbq vind ik hier ook een leuk spaardoel voor!

   Verwijderen
 8. Wij hebben de Plus dichtbij. Een fijne winkel met fijn personeel. En ja, hier zijn wij ook koopzegelplakkers :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik doe het ook hoor, de zegeltjes. Voor een extra zakcentje in de vakantie. Ik haal er niet alles, ga ook nog voor aanbiedingen naar andere winkels, maar toch spaart het lekker door..

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je reactie ♥

Alle reacties zullen worden gelezen, echter vanwege modereren niet direct geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie onder mijn bericht ziet staan!