{ AL WAT ER GROEIT }

Nou.. op het moment groeit er in onze tuin nog niet meer dan een paar tenen knoflook, maar afgelopen week ben ik wel druk aan de voorbereiding voor andere gewassen begonnen. De hoop is nu op een overvloedige oogst zonder al te veel arbeid  ;o)

Van de week voelde ik me goed genoeg om er eindelijk eens een zak grond, lege bewaarde plantenpotjes en onze zadenbak bij te pakken. Jongste was fijn met zijn speelgoed aan het keuvelen zodat ik voor een moment in de weer kon. Dankzij onze samen met mijn dochter opgezette persoonlijke zaailijst was het niet veel werk er de juiste zaden bij te zoeken en in een mum van tijd zaten de eerste zaden al in de grond. Binnen een kleine drie kwartier was het gedaan, met daarbij ook de tijd voor het maken van de foto's meegerekend  ;o)

zelfvoorziening budget zaaien

Het verbaasd me trouwens steeds opnieuw wat een hoeveelheid gewassen je voor weinig geld op zou kunnen kweken. Met het idee dat alle teelt goed gaat zijn er voor maar een paar centen echt massa's groenten te kweken. Kijk de aubergine's bijvoorbeeld: in een zakje wat ik voor € 0,19 kocht zitten denk ik een stuk of 100 zaadjes. Nou.. laten het er 80 zijn en dan blijven er misschien 60 over die echt aan zullen slaan. Laten er dan per plant 4 of 5 aubergines mogen groeien, dan heb je toch mooi zo'n 200 tot 300 aubergines. Voor nog steeds maar 19 cent!

Hoe aantrekkelijk zo'n berg goedkoop lekkers ook is; ik hou het voor nu maar even op 5 zaden per potje, dat is voor mijn gezin voldoende. Maar toch. Stel dat we dit veelvuldig met vrienden of buren zouden gaan doen, zaden delen. Koop jij dit, koop ik dat, wisselen we de zaden uit en zetten we allemaal wat groenten in onze tuin.. Ach ja.. jullie kennen me wel een beetje hรฉ? Weemoed naar grootmoeders tijd  ;o)

zelfvoorziening budget zaaien

Naast de aubergine zaaide ik ook maar vast wat krootjes. Of het slim is om ze binnen voor te zaaien weet ik niet, maar we wilden wat, dus proberen het gewoon en zien wel waar we uit komen. De rest van de zaden gaan zodra het weer een beetje mee zit buiten de volle grond in.

zelfvoorziening budget zaaien

In een glazen potje vond ik nog wat bij elkaar verzamelde peulen en zaden. Niet meer helemaal zeker van wie ik eens een paar moederpeulen van de Monstrans- of heilige boon mocht ontvangen, maar daaruit zijn deze bijzondere bonen gekomen. Ik had er een paar bewaard en hoop van harte dat ze nu - na een paar jaar glazen potje - toch nog aan willen slaan. Zou het niet fantastisch zijn een vergeten groente in de tuin te kunnen houden!


Verder heb ik nog wat stokrozen, akelei, judaspenning, mungbonen en zelf gedroogde zaadjes van een tomaat of paprika (dat zijn we even kwijt ๐Ÿ˜Š). Al deze zaden moeten nog even wachten tot een volgende energieboost, want voor nu is het weer even gedaan. Toch staan er nu in de keuken wel een aantal met grond en zaad gevulde potjes te wachten op een paar hoog nodige zonnestralen. Niet alleen zij trouwens. Mensenlief wat ben ik de storm, hagel en regen beu aan het worden.. Mag er alstublieft weer een beetje een drogere periode aankomen? Mijn handen jeuken zo om in de tuin aan de slag te gaan.. Zeker nu we van de week ook een paar fruitstruiken en -bomen hebben binnen gehaald ๐Ÿ˜„


Voor ons is het tuinseizoen zoals je merkt al wel geopend, bij jullie ook? Wij hopen gewoon her en der groenten en fruit tussen vaste planten te plaatsen. Hebben jullie dat ook of zaai je liever in nette rijen? Misschien herinneren jullie je ook nog wel de moestuin achterom bij (over)grootouders. Och wat hoop ik toch zo dat alle zaai- en plantgoed straks aan mag gaan slaan! Groenten en fruit vers te plukken uit eigen tuin. Mijn zucht naar vroeger tijd!

13 opmerkingen:

 1. Bone moet je wel nog even mee wachten hoor.
  Pas eind april kan je binnen zaaien en na half mei buiten planten.
  Ze kunnen absoluut niet tegen vorst.
  Kijk voor je iets zaait op het internet wanneer je het moet zaaien.
  Wij hebben een grote moestuin en een achtertuin vandaar mijn reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je reactie anoniem. De bonen zitten inderdaad nog niet in de grond (behalve een paar heilige dan) ๐Ÿคญ. De rest moet inderdaad nog even wachten tot na ijsheiligen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk ik ben benieuwd hoe de tuin er uit komt te zien. Maar een zakje zaden kost inderdaad niet veel, maar de arbeid, water (als je geen regenton hebt), voeding voor de grond als je geen compostbak heb enz kosten ook geld. Uiteindelijk blijft het goedkoper dan de winkel volgens mij en ook veeeeel lekkerder. Succes. Bonen mogen inderdaad nog even wachten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In principe zou je er inderdaad nog meer kosten bij kunnen maken. Toch hebben wij in het verleden in onze moestuin nooit gebruik gemaakt van voeding of compost. De kosten die ik nu heb gemaakt zijn dus enkel de zaden en een zak grond voor een euro. Water gebruik je sowieso, of je nu eetbare of sierplanten hebt staan. Geef mij dan maar de eetbare, dan hou ik er tenminste nog wat aan over ook ๐Ÿ˜‰

   Verwijderen
 4. Wat een activiteit, en een gezonde nog wel! Het is echt heel fijn te lezen dat je precies positieve energie hebt teruggevonden ( toch nog even opletten voor nachtvorst als je iets buiten zaait). Hoop dat voor jou en ons de zon wat vaker te zien zal zijn in de komende weken, want wij hebben er ook echt nood aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vanaf eind april kun je bonen binnen voorzaaien. Als je direct buiten zaait gold er volgens mijn opa een regel; zaai 5 boontjes in een gaatje. 3 zijn er voor jou, 1 voor de grond en een voor de dieren๐Ÿ˜‰. Dit verhaal klopt bij mij wel zo'n beetje. Van elke 5 bonen die ik zaai komen er gemiddeld 3 op en worden sterke planten.
  Ik zag dat je rode bietjes voorzaait. Ik doe dat nooit, want 1 zaadje bestaat eigenlijk uit meerdere zaadjes. Ik zaai ter plekke op een handbreedte tussen de bolletjes en dun uit door een biet te oogsten. Op deze manier heb je meer bieten dan wanneer je voorzaait. Het jonge blad kun je trouwens in salades gebruiken.
  Compost kun je 30 maart gratis krijgen bij je eigen afvalverwerking. Kijk maar even op internet over hoe wat waar hoe laat enz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij is dit ook even een 'try-out' wat de bietjes betreft. Binnenkort hoop ik de rest gewoon direct buiten te kunnen zaaien. En dat verhaal van de bonen ken ik ook!

   Verwijderen
 6. Aubergines is mij in 10 jaar tuinieren nog nooit gelukt. Je bent afhankelijk van de temperatuur, neerslag en bestuiving...
  Ik hoop dat je het bietenzaad hebt laten weken voordat je het zaaide.
  Succes met de tuin!
  Groet, Ikkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hoi Monique

  Ik doe weer een poging! Mina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Yes het lukt om te reageren o hier ben ik blij mee! liefs van Mina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier is er nog niets gezaaid eigenlijk. Wel heeft mijn man zakjes met bloemenzaden gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je reactie ♥

Alle reacties zullen worden gelezen, echter vanwege modereren niet direct geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie onder mijn bericht ziet staan!