{ EIGEN KOST }

Natuurlijk genoten ook wij in deze vakantie van de paar zonovergoten dagen. Wat een heerlijke bonusjes nu alle kinderen vrij waren! We namen het er dan ook even lekker van en gingen langzaamaan met onze eerste zaden van start. Werken aan onze kost!

zelfvoorzienend eigen kost
Dit blijft echt één van mijn favoriete boeken: De Eetbare Tuin van Alys Fowler. Niet alleen vanwege
de enorme hoeveelheid tips en tricks, maar zeker ook om zomaar even lekker door heen te bladeren.

We begonnen met het op klad maken van een schema wanneer we welke zaden de grond in mochten stoppen. Binnen of buiten, dat maakte niet uit. Met alle zakjes zaad netjes in een met gemak te pakken bakje is het niet moeilijk ze er even bij te nemen om te zien wáár ze de grond in mogen.
Omdat onze tuin vermoedelijk nog voor eind maart volledig leeggehaald zal gaan worden, proberen we bepaalde zaden óf binnen al voor te zaaien óf zo lang als kan uit te stellen. Het ziet er naar uit dat we qua zaaiperiodes gelukkig toch redelijk goed uit gaan komen.

vreeken's zaden dordrecht radijs

Na het noteren van de zaaiperiodes pakten de kinderen er een met Kerst gekregen moestuinboek bij en keken nog eens goed hoe de gekozen zaden het best de grond in konden. Wat een heerlijkheid om ze dit eindelijk weer mee te kunnen geven! Niet alleen ik, maar zeker ook de kinderen kijken nog steeds met weemoed terug naar onze oude moestuin. Wat een enorme zegen dat we afgelopen zomer een huis met tuin op het zuiden mochten betrekken!

zelfvoorzienend kost verdienen

Radijsjes zijn het geworden. Meer dan dat ging helaas vanwege het gebrek aan tuingrond niet door, maar zodra we komende week weer in huis kunnen halen gaan ook de andere zaden alvast binnenshuis de grond in.

Hoe bijzonder dat we voor echt maar een paar centen (vanaf € 0,19 per zakje) bij goede verzorging straks misschien wel dagen achtereen te eten hebben. Is dat niet verwonderlijk? En hard nodig ook in ons geval. Net als zo vaak denk ik terug aan de tijd van mijn opa en oma. Opa die de net afgesneden andijvie voor oma schoon staat te maken. Boontjes kraakvers van het land zo op je bord. Naar mijn idee vele malen beter dan de tegenwoordig zo vaak slap aangeboden groenten bij de supermarkt..

vreeken's zaden dordrecht radijs

Radijsjes dus. En of we er alsjeblieft allemaal vanaf willen blijven, want het is háár project. En naar de aardbeien hoef ik ook al niet om te kijken, die heeft oudste volledig voor zijn rekening genomen (aanschaf en al). Prima! Praat ik af en toe wel tegen mijn per ongeluk afgesneden stukjes rozemarijn. Ze lijken goed te groeien van al die aandacht  ;o)

Staat er bij jou al ergens een zaaibakje in het kozijn?

8 opmerkingen:

 1. Zeker, de paprika's zijn al ontkiemd. Gewoon de zaadjes uit snack paprika's gezaaid. Gaat heel goed. Misschien ook leuk voor jou, als jullie die lekker vinden tenmiste. Heerlijk weer, dat gepruts met zaad en aarde en kleine plantjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de manier zoals jij benoemd hebben wij jaren achtereen rode pepertjes gezaaid. Met zeer goede oogst!

   Verwijderen
 2. Wat heerlijk, hier is net de eerste moestuinbak gebouwd en kriebelt het nu ook weer om te gaan zaaien. Al moet ik nog even kijken wat ik waar wil gaan kweken voor ik ga zaaien. Deze keer wil ik er toch iets beter over nadenken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begin met een paar dingen welke je graag eet (en waarschijnlijk dus veel koopt). Niet te groot, niet te veel en het zal je vast gaan lukken!

   Verwijderen
 3. hallo monique,
  bei mir wachsen paprika auf der fensterbank. basilikum,schnittlauch,kresse,petersilie,koriandersalbei,kohlrabi,frühen salat und oregano habe ich gestern ausgesät.nächste woche will ich die tomaten aussäen. mit den auberginen hatte ich bis jetzt kein glück......muß sie nochmal aussäen. radieschen werde ich einen blumenkasten aussäen und auf den balkon in den frühkasten stellen.selbstgezogenes gemüse schmeckt einfach besser.
  liebe grüße,
  regina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenes Gemüse scheckt bestimmt viel besser Regina! Du hast absolut recht. Und was hast du schon viel auf dem Fensterbrett stehen! Du bist mir viel voraus ;o)

   Verwijderen
 4. Wat heerlijk dat je samen aan het zaaien bent geslagen :-)
  Zo fijn voor je!
  Zaaien geeft altijd veel vreugde en een blij vooruitzicht vind ik persoonlijk...

  Je zou ook een emmertje molshopenaarde kunnen verzamelen in de buurt.
  En vervolgens daar in "voor" kunnen zaaien.
  Dat kost niets en het werkt voortreffelijk :-)

  Veel liefs vanuit Duitsland

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog niet, maar mijn man heeft wel bloemenzaad gekocht bij de Lidl : )

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je reactie ♥

Alle reacties zullen worden gelezen, echter vanwege modereren niet direct geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie onder mijn bericht ziet staan!