{ FINANCIËLE MAANDAG - DE BONNETJES }

Zo zijn we opnieuw een maand verder in de serie { FINANCIËLE MAANDAG }. Gaat snel hé? De derde maand van het jaar alweer. En wat heb ook ik in de twee voorgaande maanden weer een hoop geleerd! Dat de prijzen in de supermarkt écht fiks omhoog gegaan zijn bijvoorbeeld. Is het jou ook al opgevallen?

Mijn laatste kringloopvondst  :o)

Op 30 januari van dit jaar heb ik het in mijn bericht { FINANCIËLE MAANDAG - OP WOENSDAG } gehad over het bewaren van de bonnen van alle aankopen die je in februari zou gaan doen. Heb je dat toevallig gedaan? En is het je misschien opgevallen dat je portemonnee al vrij snel vol zat? Toen ik jaren terug net begonnen was met het bijhouden van mijn uitgaven frustreerde het me enorm dat mijn geld steeds opnieuw zoek raakte tussen die grote hoeveelheid papiertjes. Het was voor mij het moment dat ik bedacht dat het anders moest, al was het maar voor de hoeveelheid afval.

Hoe makkelijk het ook was om elke dag voor slechts een handje vol aankopen naar de supermarkt te gaan, minderde ik per direct mijn frequentie en haalde vervolgens per keer gewoon wat meer. In plaats van misschien wel 10 tot 15 bonnen per week, kromp het aantal naar misschien maar 2 of 3. Win/win! Minder afval en minder te noteren. En wat natuurlijk ook helpt is het zo veel als mogelijk alles bij één aanbieder te kopen, al druist dát dan weer dwars in tegen mijn principe de zelfstandige ondernemer te blijven ondersteunen.. Maar goed.. de bonnen.. Alle bewaarde bonnen bij elkaar kunnen je een goed inzicht geven in hoe veel, maar ook waar aan je je geld uit geeft.

Noteer zorgvuldig alle inkomsten en uitgaven.

In tijden van rust schreef ik zo goed als elke uitgave direct in mijn uitgavenboekje, in de tijd van burn-out schreef ik meestal niets. Het leverde me uiteindelijk totaal niks op; ik raakte het spoor bijster en zag mijn schamele centen veel te snel verdwijnen. Wat een les! Rust en structuur zijn mijn essentiële peilers, ze geven me de houvast die ik elke dag weer meer dan nodig heb. Ik pakte de draad op, keek netjes elke week mijn opgespaarde bonnen na en schreef alles netjes in mijn schrift. Overzicht!

Wat mij bij het noteren van alle uitgaven dan vooral opvalt is het psychologische effect er van. Het noteren zorgt er voor dat ik na ga denken over wat ik gekocht heb, wanneer ik het gekocht heb, maar ook waarom ik het gekocht heb. En dan wil het wel eens gebeuren dat ik schrik van de hoeveelheid aankopen buiten de eerder gemaakte boodschappenlijst om. Noteren dus. En dan ook echt álles, geen enkele aankoop vergeten..

Noteer altijd het bedrag welke je hebt moeten betalen. Rondt hiervoor een paar centen naar boven of onder af.

Heb jij afgelopen maand de bonnen bewaard en op een stencil of in een schrift genoteerd? Wat viel jou op aan de aankopen? Ben je je bewust geworden van de hoeveelheid aankopen? De frequentie dat je je portemonnee er bij pakt om je geld uit te geven? Hier is inmiddels het financiële stuk weer helemaal in het gareel. Naast mijn eerder getoonde schrift ben ik momenteel ook druk in de weer met het samenstellen van een volledige huishoudmap. Structuur! Precies zoals jullie dat van uit het verleden van mij gewend zijn. Je zult er hier later vast wel meer over lezen  ;o)  Maar eerst snel aan de slag nu. Ik probeer mijn huishouden weer op orde te krijgen!

1 opmerking:

  1. Iedere keer begin ik trouw....maar eindigt het in een teleurstelling dat ik het weer niet voor elkaar krijg...het zij zo

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je reactie ♥

Alle reacties zullen worden gelezen, echter vanwege modereren niet direct geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie onder mijn bericht ziet staan!